‘Bij Veenendaal FILMT! krijgen filmmakers de kans hun film op groot scherm te zien’
‘Bij Veenendaal FILMT! krijgen filmmakers de kans hun film op groot scherm te zien’ (Foto: Veenendaal FILMT!)

Maak korte film in zwart-wit bij Veenendaal FILMT!

Zelf een korte film maken en deze vertonen op een groot scherm voor een volle zaal. Dat was begin 2014 voor ruim 25 filmmakers een droom die uitkwam. Zij deden mee aan het allereerste korte filmfestival van Veenendaal en streden samen om het winnen van die – inmiddels – felbegeerde Veense Oscar. In 2019 is ‘Veenendaal FILMT!’ toe aan de vierde editie en kunnen lokale filmmakers aan de slag met het thema ‘Zwart Wit’.

Wellicht dat sommige filmliefhebbers het promofilmpje al voorbij hebben zien komen tijdens de buitenfilms van Filmhuis Veenendaal. Een zwart-witte slapstick die filmmakers oproept zich in te schrijven voor Veenendaal FILMT!. Immers, ‘Als je een filmfestival promoot, moet je natuurlijk wel zelf het goede voorbeeld geven’, aldus initiatiefnemer en organisator Sanne Heymann.

Het promofilmpje ziet er gelikt uit, maar dat betekent niet dat alleen ervaren filmmakers mee mogen doen aan ‘Veenendaal FILMT!’. ‘Juist niet’, zegt Sanne. ‘Meedoen aan Veenendaal FILMT! is echt voor iedereen. Of je nu oud of jong bent, beginner of gevorderde filmmaker, iedereen kan en mag meedoen.’

En nee, daarvoor hoef je ook niet speciaal een dure camera te hebben. ‘Juist jongeren filmen tegenwoordig veel met hun mobieltje. Het zou leuk zijn als ze door dit festival uitgedaagd worden hier meer mee te doen’, aldus Sanne. Uitdaging is er in ieder geval genoeg. De enige echte restrictie is namelijk dat het filmpje niet langer dan 10 minuten mag duren en dat het speciaal voor het festival gemaakt is. Of dit nu een speelfilm is, een documentaire, een videoclip of animatie: alles kan en alles mag. Maar het liefst natuurlijk wel iets met het thema Zwart-Wit! ‘Waarbij iedereen natuurlijk vrij is om dit thema in te vullen zoals ze dat zelf willen’, aldus Sanne.

Inzenden van de films kan tot en met 7 januari 2019. Bij inzending worden alle films onderverdeeld in twee leeftijdscategorieën (t/m 18 jaar en 18 jaar en ouder). Op vrijdagavond 8 februari 2018 is de grote dag en vindt in de filmzaal van Spectrum hét Veense Filmgala plaats waarbij alle films op groot doek worden vertoond. Onder leiding van een deskundige jury wordt dan bekeken wie met de felbegeerde Veense Oscar naar huis gaat.

‘Veenendaal FILMT!’ wordt georganiseerd in samenwerking met Filmhuis Veenendaal, Theater De Lampegiet en Amateurkunstfestival Veenendaal. Meer informatie of direct inschrijven? www.veenendaalfilmt.nl

Meer berichten