Zo trof een supporter van VV Veenendaal op weg naar zijn auto de parkeerplaats aan: vol met patronen...
Zo trof een supporter van VV Veenendaal op weg naar zijn auto de parkeerplaats aan: vol met patronen... (Foto: Anne Slok)

Weinig te doen aan lachgaspatronen

Je ziet ze wel eens liggen: patronen op de weg. Zomaar neergegooid. Soms één of twee, soms veel bij elkaar. Wordt er dan zoveel slagroom verbruikt? Deze patronen zijn immers bedoeld om slagroom uit een professioneel slagroomapparaat te krijgen. Het zijn jongeren die het als een nieuwe drugs hebben ontdekt. Ook in Veenendaal.

Veenendaal - Een toeschouwer die een wedstrijd van zijn favoriete club VV Veenendaal had bezocht, trof er een heel stel bij elkaar aan op de parkeerplaats. Wat is dit nu, dacht hij.
De patronen zijn gevuld met N20, oftewel lachgas. Via een ballon, dus niet rechtstreeks uit de patroon, wordt het gas ingeademd waardoor het een sterk hallucinerende werking heeft. De patronen zijn vrijelijk te koop, waardoor er weinig aan te doen valt.

Ervaringen

Het internet staat vol met ervaringen of waarschuwingen. Zoals deze: ''Lachgas kan tot een bepaalde mate weinig kwaad, maar het is zeker niet onschuldig. Teveel, gas, onzuiver gas of in combinatie met alcohol of XTC, dan kan het écht fout gaan." Anderen vrezen dat dat het spul een opstapje is naar het gebruik van softdrugs op jonge leeftijd.

Lachgas is een kleurloos, zoetgeurend en -smakend gas. Het wordt onder meer gebruikt als verdovingsmiddel bij de tandarts en in ziekenhuizen als kortdurende pijnstiller. Het wordt ook gebruikt in de voedselindustrie voor slagroomspuiten en nu dus ook als drug.
Door middel van een patroon (van een slagroomspuit) wordt het gas in een ballon gespoten. Er wordt in en uit de ballon geademd en zo blijft het gas langer in je longen.

Lacherig

Hierdoor worden gebruikers lacherig, voelen ze tintelingen en is er een vervorming van de werkelijkheid in beeld en geluid. De gebruikers krijgen een high gevoel van het lachgas.
Uit een onderzoek van Trimbos, kennisinstituut voor geestelijke gezondheidszorg, verslavingszorg en maatschappelijke zorg blijkt dat het gebruik van lachgas genoeg risico's met zich meebrengt. Door het in- en uitademen in de ballon kan tijdelijk zuurstoftekort ontstaan. Hierdoor kan misselijkheid, hoofdpijn en duizeligheid ontstaan.
Omdat gebruikers meestal een ballon gebruiken zal bij bewusteloosheid de ballon wegvliegen en krijgt de gebruiker weer zuurstof. Bewusteloosheid kan wel leiden tot ongelukkige valpartijen.

Gemeente alert

Gemeentewoordvoerder Frank Bartelds laat weten dat de gemeente er alert op is. ''Het is ons bekend dat deze ampullen ook in Veenendaal worden verkocht en veelal door jongeren worden gebruikt.''

Burgemeester Zoon is kritisch op het gebruik en de verkoop van deze middelen. Bartelds: ''Hij heeft er zelfs met de middenstand over gesproken. Echter, de huidige wet- en regelgeving geeft de burgemeester geen bevoegdheden om de verkoop en het gebruik van deze patronen te verbieden.''

Meer berichten