Monique Vonk is een echte dierenliefhebber. Hier zit zij met haar hondje. Zij behartigt het steunpunt Veenendaal/Rhenen.
Monique Vonk is een echte dierenliefhebber. Hier zit zij met haar hondje. Zij behartigt het steunpunt Veenendaal/Rhenen. (Foto: PR)

Steunpunt Amivedi bestaat 85 jaar

Amivedi Nederland bestaat op 14 september 85 jaar. Amivedi is een vrijwilligersorganisatie die landelijk actief is en vermiste en gevonden huisdieren met hun eigenaren herenigt. Sinds kort is er weer een meldpunt die voor Veenendaal, Maarn Doorn actief is. ''En ook voor de gemeente Rhenen', vertelt plaatselijk woordvoerdster Monique Vonk.

Regio - Door de inzet van bijna 140 vrijwilligers worden jaarlijks ruim 43.000 huisdieren met hun eigenaar herenigd. Amivedi heeft meer dan 100 meldpunten, verspreid over het hele land. Een gevonden of vermist huisdier kan kosteloos telefonisch of via de website worden aangemeld.

Goed overzicht

De meldpunten worden bemand door één vaste vrijwilliger die daardoor goed overzicht heeft van de meldingen in de regio. Alle meldingen van vermiste en gevonden huisdieren worden geplaatst op de website www.amivedi.nl en de melders krijgen adviezen over wat ze verder kunnen doen om hun dier terug te vinden of de eigenaar van een dier te traceren. Amivedi werkt voor alle huisdieren, dus ook voor konijnen, vogels, reptielen, klein vee e.d.

Monique Vonk werkt sinds mei 2018 als vrijwilligster voor Amivedi op het meldpunt Veenendaal. Na een melding kijkt Monique eerst of er al een melding is die mogelijk over hetzelfde dier gaat. Zo niet, dan houdt zij in de gaten of er een melding over dit dier binnenkomt. Een duidelijk signalement, bij voorkeur met foto, maakt de herkenbaarheid groter. Het is belangrijk een vermist of gevonden dier aan te melden zodat de kans dat het dier weer bij zijn eigen baasje terug komt vele malen groter is. Meld vooral ook een gevonden overleden dier. Het is voor een eigenaar beter te weten dat zijn huisdier is overleden, dan dat deze in onzekerheid blijft verkeren over het lot van zijn dier.

Monique doet het werk voor Amivedi met veel plezier en probeert goede contacten met politie, dierenartsen, dierenambulances en asielen in de regio op te bouwen. Zij heeft nog een aantal tips: "Laat je dier chippen én meld een vermist huisdier altijd bij Amivedi en doe het snel. Hoe eerder gemeld, hoe groter de kans dat het dier wordt teruggevonden. Controleer op www.chipnummer.nl of de chip ook geregistreerd staat en of alle gegevens nog kloppen. Laat ook controleren, liefst een half jaar na het aanbrengen van de chip, of deze gemakkelijk wordt gevonden bij een eerste chipcontrôle. Blijkt dat niet zo te zijn, laat dan een nieuwe chip aanbrengen."

Om misverstanden uit de wereld te helpen: ''Het is vrijwilligerswerk. Mensen realiseren zich dat vaak niet. Ze denken dat wij een 'dure' organisatie zijn met een groot kantoor en dat wij 7 dagen per week 24 uur per dag bereikbaar zijn. Jammer genoeg lukt dat nu eenmaal niet. Vrijwilligers hebben ook vaak nog andere verplichtingen.''

Is een huisdier vermist of een huisdier gevonden, meld dit dan via amivedi.nl of telefonisch bij meldpunt Veenendaal/Rhenen, 088-0063313.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden