Aalt en Karina van de Mheen op de tandem door Veenendaal. Op 5 juni nam hij al afscheid van zijn schoolleven. Binnenkort volgt de receptie.
Aalt en Karina van de Mheen op de tandem door Veenendaal. Op 5 juni nam hij al afscheid van zijn schoolleven. Binnenkort volgt de receptie. (Foto: Klasine4You)

Technisch directeur neemt afscheid

Aalt van de Mheen ging naar de H.T.S. maar na een jaar liet hij zich, buiten medeweten van zijn ouders, inschrijven bij de Pedagogische Academie. Les gaan geven was één van zijn mogelijkheden. Les geven aan kinderen en iets betekenen voor anderen vond hij toch belangrijker. In 1979 is hij dus begonnen als leerkracht in Scherpenzeel, op een school in een nieuwbouwwijk. De school groeide snel en Van de Mheen is er nog adjunct directeur geworden. Na 13 jaar verruilde hij de school in Scherpenzeel voor de Beatrixschool in Veenendaal. Hij werd er directeur en later ook directeur van de Engelenburgschool en De Bron. Nu heeft hij ruim 41 jaar met veel plezier en enthousiasme in het onderwijs gezeten en gaat hij in september genieten van zijn pensioen. Maar als de school een beroep op hem doet, is hij vanzelfsprekend beschikbaar. De Beatrixschool en De Bron liggen na aan zijn hart en hij zal de kinderen, maar ook de leerkrachten, zeker gaan missen.

Door Co Keulstra

Aalt van de Mheen is een directeur die graag alles zelf regelt en niet van afschuiven houdt

Veenendaal – Van de Mheen liep tijdens zijn studie stage bij de Prinses Beatrixschool in Veenendaal. Na zijn studietijd begon 'meester Van de Mheen' op de Boskampschool in Scherpenzeel en werkte zich in 13 jaar op tot adjunct-directeur. Er zou een nieuwe school worden gebouwd, maar er kwam geen toestemming uit Den Haag. Toen bij de Beatrixschool de functie van directeur vacant was, heeft Aalt gesolliciteerd en werd prompt aangenomen.

Geheugen

"Van de Mheen stond in die dagen natuurlijk ook voor de klas", vertelt Aart van de Weerd. Aart heeft jarenlang samen met Van de Mheen de Beatrixschool geleid. "Aalt is zeer technisch. Op school repareert hij alle technische dingen, van een verstopt toilet tot aan computers. Hij heeft leidinggevende kwaliteiten, hij faciliteerde en controleerde alle bewegingen de school aangaande en fungeerde zo'n beetje als de olieman, alles moest gesmeerd verlopen. Hij regelt de dingen op zijn eigen wijze en daarbij heeft hij een geweldig geheugen." Directeur Van de Mheen is erg lang bezig geweest met het plannen en het opzetten van een school in de nieuwe wijk Veenendaal Oost. Uiteindelijk is de nieuwe school, De Bron, op 1 augustus 2013 gestart in een noodlokaal. Nu geeft basisschool De Bron aan bijna 200 kinderen les in het Ontmoetingshuis.

Overzichtelijke scholen

Van de Mheen: "De Prinses Beatrixschool en De Bron in Veenendaal Oost zijn, net als de Rehobothschool, De Engelenburgschool en de Patrimoniumschool, GAVE scholen. Het zijn overzichtelijke scholen met een duidelijke structuur en aandacht voor elk individueel kind. Dat betekent: 'Geloof, Aandacht, Vertrouwen en Enthousiasme." Aalt van de Mheen zat als directeur twee dagen op de Beatrixschool, twee dagen bij De Bron, en een dag was hij vrij. Nou ja, vrij. Er is op een school altijd wel iets te doen, waardoor hij toch weer aanwezig was.

In zijn vrije tijd is Aalt wel 20 jaar een actieve korfballer geweest en heeft hij als korfbalscheidsrechter vele wedstrijden gefloten. Nog steeds kun je hem spotten op een korfbalveld met een fluitje in zijn mond. Daarnaast was hij al vele jaren als reisleider betrokken bij de Hervormd-Gereformeerde Jeugdbond en de laatste 10 jaren bij Beter-Uit. Met reizen naar Israël, Oostenrijk, Noorwegen of waar dan ook naar toe.
Bas van Ramshorst is directeur van de Engelenburgschool en van De Bron: "Aalt heeft twee dochters, die hem zes kleinkinderen hebben gegeven, waar hij dol op is. Hij is ook een echte regelaar en houdt niet van verrassingen. Zo heeft hij zijn afscheid bijna helemaal zelf ingevuld. Ook de mensen die worden uitgenodigd, zijn door hemzelf voorgesteld. Dat gaat gebeuren in het 'Ontmoetingshuis' in Veenendaal Oost. De zaal is al gereserveerd. Hij wilde perse dat poppenspeler Mathijs Vlaardingerbroek aanwezig zou zijn om de kinderen te vermaken. Aalt is een echte teamspeler. Hij was in die tijd directeur van de Engelenburgschool. Toen hij hoorde dat ik graag directeur wilde worden van een basisschool, heeft hij het bestuur geschreven en aangeboden om zich terug te trekken en de baan aan mij over te doen. Hij zei dat de school gebaat was bij een jeugdige leiding. Zo is Aalt. Later zijn we samen directeur geworden van De Bron. "

Schoolleider

Aalt heeft dit jaar na zijn vakantie in Oostenrijk nog diverse dingen geregeld op school: "Ik ben nu al vrij, maar als er iets is ben ik er voor de school. Ik ben naar de PA(BO) gegaan omdat ik graag iets met kinderen wilde doen en om er te zijn voor anderen, dat vond ik belangrijker dan techniek." Aalt van de Mheen was één van de eerste in Nederland die het diploma 'Schoolleider' verwierf. Hij was ooit een jaar lang waarnemend directeur van de Patrimoniumschool en bijna 10 jaar directeur van de Engelenburgschool. ''Ik heb alle voorbereidingen meegemaakt om een nieuwe school op te zetten in Veenendaal Oost. Samen met Bas van Ramshorst ben ik daar ook alweer 5 jaar directeur. De Bron groeit hard. Nu al bijna 200 leerlingen." Van de Mheen is ook 'bovenschools' directeur voor de vijf GAVE scholen. Daarin heeft hij overleg met diverse organisaties.

Zelf geregeld

Van Ramshorst: " De kinderen van de Beatrixschool en de Bron, zullen 19 september feestelijk uitpakken en hem een pakkend afscheid bezorgen. Zelf heeft Aalt al diverse dingen geregeld voor zijn afscheid, maar niet alles. Zo zullen leerlingen en leerkrachten zorgen voor een spetterende afscheidsdag. We wensen Aalt natuurlijk nog een lang en heilzaam leven toe. Want we weten allemaal zeker dat Aalt niet achter de geraniums gaat zitten. Daar is hij de man niet naar. Zijn vele hobby's en interesses zullen hem vele uren per dag in beweging houden. Daarnaast zal Aalt zich ongetwijfeld melden voor vrijwilligerswerk." Van de Mheen houdt van een goede structuur en vooruit denken: "Een paar maal per jaar hebben we overleg met alle andere basisscholen. We noemen dat het 'Directeuren Convent'. Zeventien jaar lang ben ik daarbij betrokken geweest. We bespreken daar alles wat met het basisonderwijs te maken heeft. Van alle besturen in Veenendaal is er een afgevaardigde aanwezig. In een goede sfeer hebben we veel onderwerpen besproken. Alle scholen zijn daarbij aanwezig.''

Meer berichten