Berna Hazeleger zet zich met veel plezier in voor gehandicapten in Veenendaal.
Berna Hazeleger zet zich met veel plezier in voor gehandicapten in Veenendaal. (Foto: Sanne Westerterp)

Iedere dag anders met gehandicapten

Bij de geboorte van haar kinderen stopte Berna Hazeleger met het werken bij de bank. Twaalf jaar geleden werd zij door een vriendin meegenomen naar Stichting Buitenzorg. Die doelgroep sprak haar zo aan dat ze op 50-jarige leeftijd aan de opleiding SPW begon. Nu werkt Berna waar haar hart ligt; bij mensen met een lichamelijke en verstandelijke handicap.

Door Sanne Westerterp

Naam: Berna Hazeleger
Leeftijd: 62 jaar
Gezin: Getrouwd en twee kinderen. Ook heb ik vijf kleinkinderen, ze wonen niet dichtbij maar ik zie ze heel graag.
Woonplaats: Ik woon al mijn hele leven in Veenendaal en ga hier niet weg.
Opleiding: Sociaal pedagogisch werk.
Vrijwilligerswerk: Heb ik veel gedaan, zo heb ik acht jaar lang met plezier bij Stichting Buitenzorg gewerkt. Na de afronding van mijn opleiding heb ik het vrijwilligerswerk omgezet in gewoon werk, hoewel ik me ook nog als vrijwilliger inzet op verschillende fronten.
Huidige baan: Ik ben sociaal begeleider in een huis waar mensen met een verstandelijke en lichamelijke beperking wonen. Ik werk dertig procent en dat is genoeg; het is intensief werk.
Leuk aan mijn baan: Ik geniet er enorm van. Je weet nooit wat er op een dag gebeurt, het is nooit saai!
G-band: Ik riep altijd al: 'Het lijkt me leuk om een gehandicapten band te starten!' en ben het uiteindelijk gewoon gaan doen. Zo werd ik voorzitter van de Veenendaalse G-band, die met de hulp van het bedrijfsleven en veel vrijwilligers twee jaar geleden startte.
Genieten: Er zijn zo'n twintig bandleden die wekelijks samen repeteren. Sommigen hebben talent, anderen zijn zo a-musicaal als het kan, maar ze doen mee en samen genieten we intens en daar gaat het om. Muziek is toch iets waar dit soort mensen echt vrolijk van wordt, dan komt er iets naar boven dat er normaal niet bij ze is.
Concert: 25 oktober geven wij ons jaarlijkse concert in de Basiliek, dat wordt gepresenteerd door Jaap Pilon. De kaartverkoop komt via de website; www.veenseg-band.nl.
Hobby's: Ik help Jaap als vrijwilliger bij 'Scoren in de Wijk'. Samen doen we alle sociale activiteiten met de kinderen.
Sport: Twee keer in de week doe ik bodytec op de Bergweg. Hierbij doe je met een elektrisch pak aan oefeningen. Twintig minuten hier staan gelijk aan een work-out van drie uur in de sportschool.
Uitdagingen: Daar hou ik van, zo heb ik het afgelopen jaar voor het eerst de Nijmeegse vierdaagse gelopen. Ik vond de sfeer super.
Verder actief: Ik zet me in voor Stichting Present.
Hekel aan: Als mensen oneerlijk zijn of geen respect hebben voor de mening van een ander.
Dankbaar voor: Mijn gezondheid.
Mooi aan Veenendaal: Veenendaal is niet meer het dorpje van vroeger, we hebben hier nu alles qua faciliteiten en je hoort mij zeker niet klagen. Ook vind ik het heel fijn dat het bos in de buurt is.
Jammer aan Veenendaal: Dat het stadsstrand niet in de huidige staat bewaard blijft; er hebben juist zoveel mensen plezier van die plek.

Meer berichten