Kringloopwinkel de Ontmoeting is twee jaar geleden opgezet door leden van de Adventkerk in Veenendaal. (Foto: Pieter Vane)
Kringloopwinkel de Ontmoeting is twee jaar geleden opgezet door leden van de Adventkerk in Veenendaal. (Foto: Pieter Vane) (Foto: Pieter Vane)

Kringloop De Ontmoeting bestaat twee jaar

Kringloop de Ontmoeting aan de Zandstraat 115 in Veenendaal bestond zaterdag 1 september twee jaar. Vanwege dit heugelijk feit is er twee weken lang door de kringloop een kortingsactie gehouden. Klanten kregen op elk tweede artikel 50 procent korting aan de kassa. De vele vrijwilligers in de kringloop hadden het daardoor erg druk.

Door Pieter Vane

Veenendaal - De kringloopwinkel de Ontmoeting draait volledig op deze vrijwilligers, die in de winkel ieder een eigen taak hebben. Zo zijn er medewerkers die alleen over huisraad gaan. Anderen gaan weer over elektrische apparatuur en elektronica, er is daarnaast nog een afdeling met boeken die recent nog flink is uitgebreid.

Binnengebrachte goederen worden door magazijnmedewerkers eerst grondig bekeken en dan doorgegeven aan de betreffende afdeling(en) in de winkel. Een aantal spullen die in de winkel niet meer verkocht kunnen worden, gaan naar de stichting Adullam in Ede, die zich bezighoudt met gehandicaptenzorg. Door deze manier van werken heeft kringloop de Ontmoeting weinig containerkosten.

Voor de bezoekers staat er altijd wel een kopje koffie of thee klaar. Hiertoe is er een gezellig zithoekje in de winkel waar men zo gewenst met één van de medewerkers in de winkel in gesprek kan gaan. Hier is toch wel behoefte aan, aldus een woordvoerder van de kringloop. "We zien veel bezoekers toch eigenlijk iedere week weer terugkomen. En we zien veel mensen die soms écht verlegen zitten om een praatje. Onze organisatie heeft hiertoe geschikte mensen die in deze gesprekken een luisterend oor hebben en in enkele gevallen in overweging kunnen nemen om bezoekers die niet over een sociaal vangnet kunnen beschikken in hun eigen omgeving, door te verwijzen naar een gemeentelijke instantie zoals Hip Veenendaal, een netwerk van kerkleden die in hun eigen buurt vrijwilligershulp bieden aan mensen in nood."

Kringloopwinkel de Ontmoeting is twee jaar geleden opgezet door leden van de Adventkerk in Veenendaal. In de alledaagse kerkpraktijk bleek er behoefte te bestaan om mensen ook buiten de kerk om te kunnen benaderen. In eerste instantie is dit gestart door op het Scheepjeshofplein vanuit een kar folders aan te bieden aan passanten. Het hebben van een vaste locatie kwam toen in gedachten. Er werd een makelaar in Veenendaal gevraagd een geschikt pand te zoeken, zo mogelijk dicht bij het centrum van Veenendaal. Deze werd uiteindelijk gevonden aan de Zandstraat, niet ver van de oude muziekschool.

Na twee jaar op deze plek gezeten, kan het bestuur van kringloop de Ontmoeting met tevredenheid terug kijken. De gekozen locatie is goed, er komen veel bezoekers en er wordt goed verkocht: van meubels en serviezen tot diverse apparatuur.

Naast de sociale functie wil de zaak ook het woord van God onder de aandacht brengen. Als mensen dit willen, kunnen hierin vragen worden gesteld aan de medewerkers.

Meer berichten