Foto: PR

Jeu de boule als sport

Jeu de boule-club Les Sabots uit Veenendaal geeft advies over de sport.

Veel mensen zitten nu in Frankrijk en gooien er een bal met de uitvinders van het jeu de boule. Als u op de site van de Nederlandse Jeu de Boulesbond kijkt dan vindt u op de toernooisite bijna voor elke dag wel een toernooi. Sinds twee jaar heeft de NJBB een landelijke competitie, de NPC (Nationale Petanque Competitie). Daarvoor werd deze competitie in de districten gespeeld. Wat houdt deze competitie nou in. De start is altijd op de laatste zaterdag van september, zodat iedereen is bijgekomen van de vakantie.

Acht teams

Er wordt gespeeld in poules van acht teams in verenigingsverband. De winnaar van de hoofdklasse is kampioen van Nederland en speelt mee in de, zeg maar, Champions League. Onze regiovereniging Les Cailloux uit Zeist is al diverse keren kampioen geweest. Ook Les Sabots Veenendaal doet dit jaar met twee teams mee aan de NPC. Dit betekent dat er 14 zaterdagen gespeeld word tegen verenigingen uit de omgeving. Bijvoorbeeld, Maboul Ede, Hakhorst Leusden, Randenbroek Amersfoort of teams uit Barneveld, Apeldoorn, Hilversum etc. Hoe hoger je speelt hoe verder de reisafstand is. Zo speelde het eerste team vorig jaar tegen teams uit Alkmaar en Haarlem.
Gestart wordt er om 13.00 uur en er worden drie ronden gespeeld. Eerst spelen drie doubletten van elke vereniging tegen elkaar, dan twee tripletten en tot slot weer drie doubletten. Wie heeft meegerekend telt 8 partijen en de uitslag varieert dus van 4-4 tot 8-0. Er spelen per ronde steeds zes personen, mannen en vrouwen door elkaar, net als bij onze zustervereniging SKF korfbal. Wel mogen er 9 personen op de speellijst staan zodat er per ronde gewisseld kan worden. Voordeel is dat je bijvoorbeeld een sterk triplet kunt inzetten. Maar ook is het daardoor mogelijk dat mensen die geen drie partijen kunnen (fysiek) of willen (verjaardag) spelen er twee of zelfs een partij spelen.

District

Naast de NPC zijn er districtcompetities, zoals de Winter Doubletten Competitie, waarin doubletten van diverse verenigingen op donderdagavond tegen elkaar in het strijdperk treden. Aangezien het gezegde is oefening baart kunst wordt er door de leden van Les Sabots ook elke week gespeeld. Ook daarbij geldt een toernooireeks die in maart uitmond in een kampioenschap waarbij de beste twaalf van de rangschikking spelen om de titel. Reeds vele jaren is Alwin Arkenbout daarbij een moeilijk obstakel en hij is dan ook al vele malen kampioen geweest.
Dat leeftijd daarbij niets zegt bewees Bram Vink enkele jaren gelden door als 80/jarige gewoon de titel te pakken. Natuurlijk spelen ook dames mee en menige dame plaatst zich voor het kampioenschap. U ziet voor elk wat wils en dan is er natuurlijk nog het sociale aspect, dat heel belangrijk is bij onze club. Mede daardoor hebben we ook veel vrijwilligers die de club draaiende houden. Weer een reden om u te melden als lid.

Meer berichten