Slenteren door de Ketelweg, bij velen een onbekend stukje Veenendaal. (Foto: Aly van Eijk)
Slenteren door de Ketelweg, bij velen een onbekend stukje Veenendaal. (Foto: Aly van Eijk) (Foto: )

Langs de Ketelweg in Veenendaal

Door Aly van Eijk

Veenendaal - Augustus, de oogstmaand, korenmaand en warmte maand. We zitten in de hondsdagen, die beginnen op 20 juli, met Sint Margriet. Regent het op Sinte Margriet, dan is er zes weken regenverdriet. Met Sinte Margriet droog; dan zes weken de zon in het oog.
 

En droog is het, in het bos zijn de berken al geel en de beuken worden bruin en late n net als zoveel bomen en struiken hun blad al vallen. Veel eikels, kleiner als andere jaren, zijn al gevallen. Mijn Slenterpaadje is de Ketelweg in Veenendaal. Al tientallen jaren kom ik er dagelijks. Alle seizoenen maak je er mee en het is iedere dag weer anders. Nu is het riet manshoog en de eerste pluimen zijn er net uit.

Zwarte elzen

Een paar jaar geleden werden de weilanden, die links en rechts van het pad staan, verpacht door Staatsbosbeheer. Nu al een paar jaar niet meer en de zwarte elzen zijn opgerukt en al. Op een afgebroken dikke stam van een zwarte els, zit de elzenweerschijnzwam op. Een stokoude vlier, onder de gele en groen grijze korst mossen, bloeit nog ieder jaar en geeft bessen. Op de stam zitten de judasoren (paddenstoelen). Als je geluk hebt, zie je de reeën lopen. Soms kom je een vos tegen, die daar zijn territorium heeft. Op dit moment zijn de jonge fazanten, onder leiding van moeder op pad. Ze kunnen zich goed verschuilen in het hoge gras. Vlinders en libellen, maken het compleet. Kijk en geniet.

Meer berichten