De lijnen worden uitgelegd in de surfvijver aan de Groeneveldselaan, één van de locaties waar de Triathlon Veenendaal op zaterdag 25 augustus plaatsvindt. (Foto: PR)
De lijnen worden uitgelegd in de surfvijver aan de Groeneveldselaan, één van de locaties waar de Triathlon Veenendaal op zaterdag 25 augustus plaatsvindt. (Foto: PR) (Foto: )

Valleiduikers en Triathlon Veenendaal

Veenendaal - Ze zijn meestal bijna onzichtbaar aanwezig en zullen de meeste deelnemers aan Triathlon Veenendaal weinig met ze te maken hebben. Hoe onopvallend ze echter ook zijn, ze zijn al ruim 30 jaar onmisbaar tijdens dit jaarlijkse evenement: De Valleiduikers onder leiding van Ab van 't Veen.
 

Het begon 30 jaar geleden toen Jan van de Pol de vraag stelde of de Valleiduikers wellicht de veiligheidscoördinatie van het zwemonderdeel op zich wilden nemen. Tot die tijd hadden ze met een andere duikploeg gewerkt, maar deze waren te duur. Duikschooleigenaar Ab van 't Veen was direct enthousiast en zo startte een lange geschiedenis tussen de duikvereniging en de triathlon.

Veiligheid

Maar wat doen die duikers eigenlijk precies? 'Als eerste zijn we er voor de veiligheid', aldus Van 't Veen. 'Maar onze taak start al op vrijdagavond bij de opbouw van het parcours.
We hebben maar liefst 1500 meter lijn die op de juiste manier uitgezet moet worden. Een flinke klus, vooral ook omdat het parcours nog wel eens wat wil veranderen.' Maar niet alleen het parcours is door de jaren heen veranderd. Ook de aanpak tijdens de triathlon is met het evenement meegegroeid.
'Op zaterdag liggen we met zo'n acht duikers in het water. Tegenwoordig hebben we hier ook boten en kano's bij. Zo kunnen we nog makkelijker, sneller en veiliger bij zwemmers in nood komen en heb je beter overzicht over wat er gebeurt.' Want ja, het gebeurt niet vaak, maar het komt inderdaad wel eens voor dat een zwemmer uit het water gehaald moet worden. Meestal gaat het om kramp of vermoeidheid.

Boot

De Valleiduikers zorgen er dan voor dat de zwemmer zo snel mogelijk aan de kant komt en aan de EHBO wordt overgedragen. Of Van 't Veen ook nog in het water ligt tijdens de triathlon, daar kan hij kort over zijn: 'Ik ben inmiddels 81, dus de hele dag in een duikpak zit er voor mij niet meer in.
Maar ik duik nog zeer regelmatig en tijdens de triathlon heb ik de algehele coördinatie vanuit de boot.'

En zelfs na 30 jaar kijkt hij nog altijd ieder jaar uit naar dit bijzondere evenement. 'De triathlon trekt ons. We hebben er een band mee. Zij kunnen niet zonder ons en wij kunnen niet zonder hen. Dat willen we ook niet. Het is eigen geworden en een feestje om jaarlijks aan bij te mogen dragen.'
Admicom Triathlon Veenendaal vindt plaats op zaterdag 25 augustus. Inschrijven kan via www.triathlonveenendaal.nl

Meer berichten