Nieuwe BuslijnBordjes verzorgd door MultiCopy Veenendaal

Veenendaal - Mensen met een visuele beperking die met de bus reizen, krijgen regelmatig te maken met buschauffeurs die doorrijden, omdat zij niet zien dat iemand mee wil. Het is lastig om de bus of het busnummer van een afstand te zien, waardoor de reiziger niet op tijd een seintje kan geven dat hij of zij mee wil.

Makkelijker

Yvonne van Geel, zelf slechtziend, ontwikkelde een BuslijnBordje dat dit voortaan makkelijker moet maken. Het bordje is zo groot als een half A4 en bevat 3 rijtjes kaarten met de cijfers van 0 tot 10..Het lijkt op een scorebord voor sport, waarbij de nummers aan een ringband omgeklapt kunnen worden tot het juiste busnummer, bv. 108. Het BuslijnBordje is afgedrukt op geel kunststof met zwarte cijfers en is duidelijk te lezen vanaf een afstand. Door dit bordje omhoog te houden bij de bushalte, ziet de buschauffeur dat de passagier zijn bus moet hebben.

Braille

De eerste BuslijnBordjes waren ook voorzien van braillecijfers, om het voor blinde gebruikers nog makkelijker te maken', aldus initiatiefneemster Yvonne van Geel. Zij meldde zich bij vervoersmaatschappij Keolis. 'Die zagen het helemaal zitten en betaalden de ontwikkeling van een prototype en de productie van de eerste honderd exemplaren.'

De doelgroep blijkt zelfs groter te zijn dan alleen mensen met een visuele beperking. Het Buslijn Bordje kan ook gebruikt worden door mensen in een rolstoel die soms over het hoofd worden gezien.

Kinderen in het speciaal onderwijs kunnen het BuslijnBordje gebruiken als ze moeite hebben met cijfers. Dit initiatief kent geen grenzen omdat er geen tekst op het BuslijnBordje staat. Het kan dus ook in het buitenland gebruikt worden.

Minder

Binnen drie maanden waren de eerste 100 BuslijnBordjes verkocht en moesten er nieuwe bordjes gevonden worden. De kwaliteit van de eerste 100 bordjes was voor een 10. De kosten waren daardoor erg hoog en we gingen op zoek naar een leverancier die het voor minder kon doen.

Op 3 augustus werden de nieuwe BuslijnBordjes afgeleverd door MultiCopy Veenendaal. Ze zijn lichter en dit was een verzoek van enkele klanten. Ze zijn niet langer bedrukt met braille omdat hier vrijwel geen vraag naar was. Het maakte de bordjes wel behoorlijk duurder. Ze zijn nog steeds 100 procent bestand tegen vocht, in een plas vallen of na een afwasbeurt.

Het BuslijnBordje wordt geleverd via de website van slechtziend.nl en kan worden besteld per telefoon: 0487 - 59 56 54 of via info@slechtziend.nl

Meer berichten