Foto: B.J.van Hoeckel

Les Sabots Veenendaal legt uit: hoe speel je jeu de boule?

Veenendaal - Jeu de boulesvereniging Les Sabots te Veenendaal weet dat er veel vakantiegangers terugkeren uit Frankrijk waar het jeu de boulesspel bijna is uitgevonden. Veel mensen willen het thuis ook spelen. Daarom een uitleg.

Het Franse spel jeu de boule kent drie spelvormen. Tete a tete, ofwel een speler tegen een speler, elk met drie ballen. Doublet, twee tegen twee en ook hier heeft elke speler drie ballen en tot slot triplet. Dan spelen twee teams van elk drie spelers tegen elkaar en elke speler heeft twee ballen. Nadat er is geloot gooit de beginnende partij het but ( een klein houten balletje) uit op een afstand tussen de zes en de tien meter.
Dit gebeurt vanuit een cirkel die je zelf hebt getrokken of die op de baan ligt. Nadat de eerste partij getracht heeft de stalen bal vlakbij het but te gooien mag de andere partij proberen om dit te verbeteren. Al naar gelang hoe goed de eerste bal is kan men kiezen om beter te plaatsen of om de bal van de tegenstander te tireren ( weg te ketsen). In Frankrijk wordt in de grote wedstrijden vrijwel direct getireerd. Bovendien is het daar echt een volkssport, in Fréjus zijn in het centrum zeker 25 banen en men wacht totdat men kan spelen zoveel animo is er om te boulen. Maar terug naar onze partij. De tegenstander mag het net zo lang proberen als er ballen zijn, zes in totaal.
Lukt het niet om te verbeteren, waarna de tegenpartij weer moet gooien, dan mag de eerste partij proberen meer punten te scoren. Als alle twaalf ballen zijn gegooid gaan we kijken welke ballen het dichtst bij het but liggen. Dat kunnen er per speelronde (mene in het Frans) zes zijn. Als partij a drie ballen het dichtst bij heeft gegooid en de vierde bal is van parij b dan tellen we drie punten. In de tweede werpronde start de winnende equipe met gooien en herhaalt het ritueel zich. Soms liggen de ballen zo dicht bij elkaar dat men moet meten wie er ligt. Bij officiële wedstrijden zij er scheidsrechters aanwezig die meten. Hiervoor heeft de NJBB (Nederlandse jeu de boulesbond) ook officiële opleidingen en sluit men af met een examen. De partij duurt totdat een van de partijen na het voltooien van een volledige werpronde 13 punten heeft.
Een gelijkspel is dus bij het jeu de boule niet mogelijk. Er is derhalve altijd een winnaar. Je speelt met stalen ballen die in gewicht (ongeveer tussen de 650 en 750 gram) en diameter verschillen.  Al met al leg je in een partij best wat meters af en de te gooien ballen wegen ook niet niks. Hebt u er zin in gekregen kom eens kijken bij jeu de boulesvereniging les Sabots op de groene velden.

Meer berichten