Siem en Gea Gerritsen genieten nu van hun pensioen én van hun kleinkinderen. (Foto: Co Keulstra)
Siem en Gea Gerritsen genieten nu van hun pensioen én van hun kleinkinderen. (Foto: Co Keulstra) (Foto: )

Siem Gerritsenuit Veenendaal: bouwvakker en horecaman

Door Co Keulstra

Veenendaal - Siem Gerritsen doorliep de basisschool aan de Patrimoniumlaan en ging drie jaar naar de H.B.S. aan de Tuinstraat. Toen vond hij het welletjes en begon hij bij Jan Diepenveen (de Priem) als stukadoor. Een gesprek met een Veenendaler die op plaatselijk sportgebied veel heeft meegemaakt en waarin de horeca als een rode draad door zijn leven loopt..

"Anton, de broer van Jan, heeft mij opgeleid tot stukadoor. Dat heb ik gedaan tot aan mijn 20ste jaar. Toen ben ik naar de SKF gegaan, eerst 4 jaar in de fabriek, daarna 5 jaar als directiechauffeur. Ik moest directeur Van de Hoeven overal naar toe rijden, ook naar het buitenland. Daarnaast reed ik veel naar Schiphol om gasten op te halen. Dat is een mooie periode in mijn leven geweest. Mijn vrouw Gea en ik wilden graag in de horeca beginnen en Van de Hoeven heeft mij daarin gesteund.''

Sport

Siem was niet alleen bezig met zijn werk, maar deed ook graag aan sport. Hij voetbalde bij v. v. Veenendaal en is met 15 jaar naar de sportschool van Boersma in Amersfoort gegaan, waar hij boksles kreeg. Siem had talent en is na twee jaar, samen met zijn maatje Dick Jansen, naar sportschool 'Muscular' in Arnhem gegaan, waar hij werd klaargestoomd voor wedstrijdbokser. Daar ontmoette hij de gebroeders Kraus, die ook op boksen zaten in dezelfde sportschool. Siem is een poosje wedstrijdbokser geweest, maar stopte op zijn 23ste jaar.

Voetballerij

In een krant van vrijdag 10 januari 1970 staat: 'Veenendaal heeft de laatste jaren enkele boksers gehad, maar de enige wedstrijdbokser is nog steeds Siem Gerritsen. Zijn collega's Dick Jansen en Henk van de Weerdhof hebben zich teruggetrokken.'
Siem werd 23 jaar en stopte met boksen. Hij ging terug naar de voetballerij en speelde diverse jaren samen met broer Wim in het eerste van v. v. Veenendaal. Op een gegeven ogenblik voetbalden er vier gebroeders Gerritsen in het eerste van v. v. Veenendaal. Kees was zeer technisch, Chris, Wim en Siem.
De laatste twee altijd als verdediger. "De trainer was in die tijd Fiep Seller. Hij stelde ons altijd als eerste op want wij waren gewichtige verdedigers, die niet makkelijk te passeren waren." "Ik was 28 jaar toen cafetaria 'Het grote Dorp' in de Hoofdstraat te koop werd aangeboden door banketbakker Dijkstra. Wij hoorden dat van drankenhandelaar Jan Hoedeman.
Onze vrouwen hadden al veel ervaring in de horeca en mijn broer Wim en ik wilden ook wel eens iets anders gaan doen. Zo raakten we in gesprek met Dijkstra. Binnen een maand was het in kannen en kruiken. Dat was in 1975. We hebben er zeven jaar keihard gewerkt. Eerst Gea en ik en Wim en Bea, daarna ook broer Jan en Ida. Het was een heel familiegebeuren."

Uitstekende koks

Wim en Jan Gerritsen ontpopten zich als uitstekende koks en Siem was meer de barman en de gastheer. De vrouwen werkten hele dagen mee. Dat was wel nodig want de cafetaria liep als een trein. Cafetaria 'Het grote Dorp' was een ontmoetingsplaats voor de Veenendaalse jeugd en er zijn in die periode vele vriendschappen gesloten.
''De meisjes kwamen er om jongens te ontmoeten en de jongens kwamen er om de meisjes naar huis te brengen. Onderweg werd dan vaak de tijd vergeten. Niet alleen de Veenendaalse jeugd vond er gezelligheid, maar ook directieleden, winkeliers en andere ondernemers kwamen er graag eten. 'Het grote Dorp' had dan ook een uitgebreide menukaart. De salades waren legendarisch en de zelfgemaakte gehaktballen waren niet aan te slepen. Die werden gemaakt volgens een geheim recept. We besloten in 1982 om cafetaria 'Het grote Dorp van de hand te doen. Wim kreeg een goede baan aangeboden bij de Scheepjeswolfabriek en ik ging het voegersvak in bij broer Kees. We hadden wel een akte voor concurrentiebeding getekend bij de verkoop. Dan mag je binnen een straal van 500 meter van het cafetaria geen horeca meer beginnen."

't Huchie

In 1984 diende zich opnieuw een kans aan voor Siem Gerritsen om weer in de horeca te beginnen. Evert en Mien Sukkel stopten met café annex slijterij 't Huchie aan de Nieuweweg in Veenendaal. In eerste instantie hadden ze het café weer terugverkocht aan de vorige eigenaar, Geert Gerestein. Maar die had er na vier weken alweer genoeg van. Hij wilde wel praten over verkoop of pacht. Siem ging er op af en na een paar praatsessies werden ze het eens. Siem en Gea werkten wel 80 uur in de week en in 1993 konden ze het café, de slijterij en het woonhuis kopen. "Netty Gerritsen was een dochter van Kees en begon bij ons te werken. Ze is al 25 jaar in dienst. Later werkten mijn zoon Herman en zijn kameraad Ries van Dijk, evenals mijn dochter Regina en haar partner, ook parttime bij 't Huchie.
Mijn zoon Herman ging de slijterij runnen en later nam mijn dochter Regina de winkel over. We hebben de slijterij tot 2008 opengehouden. Dochter Joanne hielp ook mee. Later opende ze haar eigen pedicuresalon boven de slijterij.''
Siem heeft in 2003 het café overgedaan aan zijn zoon Herman en diens kameraad Ries van Dijk. Zelf doet Siem het wat rustiger aan. Eén dag in de week brengt hij bestellingen weg. Dat combineert hij dan met het oppassen op de kleinkinderen. Siem en Gea hebben wat gezondheidsproblemen gehad, maar zijn weer op de weg terug. Ze genieten van hun unieke huisje in de bossen en van hun kinderen en kleinkinderen.
Het horecaleven was soms wel zwaar, maar ze zouden het zo weer over doen.

Meer berichten