Aly van Eijk-Oskam keert terug op het oude nest, dat wil zeggen, vanaf volgende week presenteert zij haar vertrouwde en veelgelezen natuurbespiegelingen onder de naam Slenterpaadjes weer in deze krant. (Foto: Martin Brink/Rijnpost)
Aly van Eijk-Oskam keert terug op het oude nest, dat wil zeggen, vanaf volgende week presenteert zij haar vertrouwde en veelgelezen natuurbespiegelingen onder de naam Slenterpaadjes weer in deze krant. (Foto: Martin Brink/Rijnpost) (Foto: )

Aly van Eijk keert weer terug naar deze krant

Door Martin Brink

Veenendaal - Aly van Eijk-Oskam is weer terug op het oude nest, dat wil zeggen, vanaf volgende week presenteert zij haar vertrouwde en veelgelezen natuurbespiegelingen onder de naam Slenterpaadjes weer in deze krant. Tussen 1997 en 2010 stonden ze in de Rijnpost, nu maakt de energieke Aly een doorstart. ´´Ik ben er zin in,´´ zegt ze. Natuur en dier. Dat is waar het om draait in Aly's leven. De begin-zeventiger is een actief lid van het Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid afdeling Veenendaal/Rhenen.

Dagelijks in de natuur

Ze kijkt verder dan alleen maar naar de bloemetjes en bijtjes om ons heen. Want dagelijks is ze namelijk in de natuur te vinden, vergezeld van haar trouwe Pyreneese Berghond (''De laatste van de negen die ik heb gehad''). Ze vindt er de rust doet veel inspiratie op. Sterker nog: ze kent precies de stand van zaken in de natuur en weet soms wat ons te wachten staat. Ze herkent de gewassen en benoemt ze.

Aly vertelt er graag over en geeft ook de betekenis in de taal aan. ''Want wist je dat veel spreekwoorden en gezegden teruggaan op de natuur,'' zegt ze ergens in het gesprek. ''Ooit besteedde ik er een column aan. Misschien kan ik dat weer eens doen. Veel mensen weten dat niet.'' Het is een geanimeerde babbel die gevoerd wordt in haar achtertuin. Het is daar een walhalla voor de echte tuinliefhebber, een verborgen parel aan het Verlaat.
Water, een bruggetje, schijnbaar hier en daar een wilde plant: het tekent de natuurmens Aly die ook nog eens, om in deze sfeertekening te blijven, tekenlessen geeft.

Beroep

Het is haar hobby die uiteindelijk haar beroep werd. Ze wil anderen ook het fijne hiervan laten zien tijdens haar schilder- en tekenworkshop aan huis. Ze maakt ook tekeningen in opdracht. ''Ik begin altijd heel eenvoudig en laat de cursisten tekenen wat ze graag willen,'' zo stelt de fijnschilderes. Er is keus uit een groot aantal voorbeelden. Ze merkt daarbij op dat de groepen met opzet klein worden gehouden om zo aan iedereen aandacht te kunnen geven. Meer dan zes personen kunnen er overigens ook niet tegelijk aan het werk in haar kleine atelier. ''Van kleins af aan heb ik getekend, gekleurd en geschilderd. Mijn ouders hebben dat gestimuleerd en ik heb alle kansen gekregen,'' zegt Aly die met name opgroeide aan de Kerkewijk.
''De liefde voor de natuur is me met de paplepel ingegoten. Mijn ene grootvader was vroeger een onbezoldigde koddebeier. Hij stroopte ook, wat in de twintiger en dertiger jaren gewoon was om wat op tafel te krijgen. Hij wist alles wat er in de weilanden en bossen leefde. Als ukkie heb ik dat al meegekregen. Mijn andere grootvader was hoofd ener school, zoals dat toen heette. Die wist bijvoorbeeld alles van planten, inclusief de Latijnse namen.
Mijn ouders gaven dat ook weer door en zodoende zit ik iedere dag in de natuur. Vaak ontbreekt de tijd om dagenlang ergens buiten te gaan zitten en te schilderen. Mijn fotografisch geheugen helpt me om thuis alles op papier te krijgen.''

Schitterend gebied

''We wonen hier in een schitterend gebied,'' zegt ze over haar dagelijkse zwerftochten. ''Zo dicht bij de bossen en het weidelandschap. Ik maak wandelingen over de hei bij Ede maar ook in de bossen bij Prattenburg, het zandgat Kwintelooijen of het Amerongse Bos.'' Ook de Ketelweg in Veenendaal is voor haar 'gesneden koek'. Deze vrij onbekende weg tussen de Wageningselaan en de Grebbeweg doorsnijdt twee beschermde natuurgebieden.Wat ze daar allemaal tegenkomt lag aan de basis van haar schrijverij. En steeds gaat haar kleine notitieblokje mee om op te schrijven wat ze zoals tegenkomt. Ontwikkelingen in de natuur kan ze uiteindelijk vaak weer terugvoeren op eerdere dingen die ze opmerkte tijdens de wandelingen.

Ongeëvenaard

Bijna dertien jaar schreef ze er over in deze krant. Haar schrijfsels waren ongeëvenaard. Toen iemand dat ook wilde starten, hield die er al na een paar afleveringen mee op. ''De inspiratie was bij hem op,'' vertelt Aly. ''Maar ik zie het gewoon om mij heen als ik wandel!''. Het werden krantenstukjes met steeds een passende, uiteraard zelf gemaakte, tekening erbij. Eerst heette het Rondje Surfvijver (het gebied waarvan ze de inrichting mede mocht adviseren naar de gemeente), wat later werden het Slenterpaadjes, waarin ze de natuur breder behandelde. Ook maakte ze de rubriek Veren en Vachtjes over de nu gesloten Vogelopvang Woudenberg. Aly: ''Ik vond het leuk om te doen en heb het al die jaren met plezier gedaan.'' Toen haar schrijfsels niet meer in de papieren krant verschenen, kwamen ze terecht op de websites van het IVN en de Nederlandse Bomenstichting. In de nieuwe rubriek vanaf volgende week worden ze ook weer Slenterpaadjes genoemd. Dit keer niet met een tekening maar met een bijpassende foto. De frequentie in de krant wordt één keer per maand.

Gids

Aly wandelt en tekent niet alleen. Ze is ook actief lid van het IVN Veenendaal/Rhenen. Ze is er gids bij natuurwandelingen. Onder meer in het moerasgebied De Blauwe Hel, een trilveengebied waarvoor de eigenaar maar enkele malen per jaar toestemming geeft om daar met een gelimiteerd aantal personen in te trekken.

Paddestoelen

Verder geeft ze ook paddenstoelenwandelingen op het landgoed Prattenburg en in het Amerongse Bos van Staatsbosbeheer. Deze wandeling houdt ze ook één keer per jaar in De Blauwe Kamer bij Rhenen.

Meer info op haar site: www.alyvaneijk.nl

Meer berichten