Foto: Rene Borkent

Kasteel Amerongen geeft tentoonstellingsboek uit

De nieuwe tentoonstelling en themarondleiding Help, de Keizer komt! is in volle gang op Kasteel Amerongen. Ronald Kousbroek schreef voor deze tentoonstelling een bijbehorend boek: Help, de Keizer komt! Kasteel Amerongen als vluchtplaats voor de gevluchte, Duitse Keizer Wilhelm II. In dit boek is veel verdiepende informatie te lezen over de aankomst, verblijf en vertrek van de keizer op Kasteel Amerongen.

Amerongen - In 2018 is het honderd jaar geleden dat op 11 november 1918 de wapenstilstand werd gesloten waarmee de Eerste Wereldoorlog eindigde. Op diezelfde dag arriveerde de gevluchte keizer Wilhelm II op Kasteel Amerongen. Op verzoek van de Nederlandse regering gaf Graaf van Aldenburg Bentinck hem onderdak. Aanvankelijk zou Wilhelm drie dagen blijven, maar uiteindelijk bleef hij achttien maanden. In 2018 staat Kasteel Amerongen uitvoerig stil bij deze historische periode.

De aanwezigheid van de keizer had grote gevolgen voor Nederland. De overheid had zijn handen vol aan het in goede banen leiden van een overvloed aan reacties uit binnen- en buitenland. Kasteel Amerongen was daarom even het middelpunt van Europa, misschien wel van de wereld.

Het verblijf van de keizer is in meerdere opzichten een historisch moment voor Europa. De keizer tekende op 28 november 1918 zijn troonsafstand op het kasteel. Daarmee kwam een einde aan het Duitse keizerrijk en de zogenoemde Hohenzollern-dynastie. Deze publicatie geeft een kijkje in de kleine wereld van de alledaagse besognes en de grote wereld van de internationale politiek die op een verrassende wijze op Kasteel Amerongen samenkwamen. Het boek is te koop in de Ticketshop van Kasteel Amerongen voor 5 euro.

Ronald Kousbroek

Ronald Kousbroek is vanaf begin 2016 rondleider bij kasteel Amerongen. Na zijn pensionering legde hij zich toe op zijn grote hobby: geschiedenis. Met name familiegeschiedenis en joodse geschiedenis hebben zijn interesse, maar ook het uitzoeken van bijzondere geschiedkundige onderwerpen hebben zijn belangstelling. Hierbij probeert hij nieuwe feiten achter een veelal bekende gebeurtenissen te vinden. Zo heeft hij vorig jaar in het kader van het thema 'Mannen met een Missie' op Kasteel Amerongen de levensloop uitgezocht van Goert van Reede van Saesfeld, de stamvader van 300-jaar Van Reede's op kasteel Amerongen.

Dit jaar, als lid van de werkgroep 'Help, de Keizer komt', richtte hij zich in eerste instantie op de vlucht in 1918 van keizer Wilhelm II naar Nederland. Met bijdragen van andere werkgroepleden resulteerde dit uiteindelijk in het boekje Help, de Keizer komt! waarbij met name het archief van de toenmalige commissaris van de koningin, graaf Van Lynden van Sandenburg, voor interessante, nieuwe achtergrondinformatie zorgde.

Meer berichten