Logo rijnpost.nl

Bibliotheek en Oud Scherpenzeel zijn op zoek naar verhalen van evacués!

Scherpenzeel - In oktober is het de Maand van de Geschiedenis! Het thema is 'Opstand'. De Vereniging Oud-Scherpenzeel en de Bibliotheek Scherpenzeel hebben dit thema vertaald naar 'Onveilige situaties'. In het recente verleden hebben Scherpenzeel en de bewoners van Scherpenzeel hier mee te maken gehad.

Voor een activiteit zijn Oud-Scherpenzeel en de Bibliotheek Scherpenzeel op zoek naar ervaringen en verhalen over evacuaties. We zijn op zoek naar mensen met verhalen die geëvacueerd zijn of evacués hebben geholpen, onderdak hebben gegeven of andere wetenswaardigheden.

In de loop van de tijd hebben verschillende evacuaties plaatsgevonden. Bijvoorbeeld tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn de inwoners van Scherpenzeel twee keer geëvacueerd. Mensen uit IJmuiden zijn in Scherpenzeel ondergebracht omdat het daar te gevaarlijks was. Het laatste oorlogsjaar zijn er mensen vanuit Arnhem en omstreken ondergebracht in Scherpenzeel. Het buitengebied van Scherpenzeel is deels onder water gezet, de bewoners moesten elders ondergebracht worden. Er zijn mensen uit het voormalig Nederlands Indië gehuisvest. Tijdens de Watersnood van 1953 zijn er evacués in Scherpenzeel gehuisvest. Zijn er in 1956 mensen uit Hongarije in Scherpenzeel neergestreken? Momenteel zijn er mensen die naar Scherpenzeel komen vanwege een onveilige situatie elders. Heeft u verhalen, ervaringen of ander informatie die we zouden kunnen gebruiken voor het organiseren van een activiteit dan horen we dat graag.

U kunt contact opnemen met:
Wim van den Berg – Vereniging Oud Scherpenzeel, tel. 033-2772183
Alfred Haaksma – Bibliotheek Scherpenzeel, tel. 033-2773107

Meer berichten
Shopbox