Impuls voor electrisch rijden, ook in Veenendaal

Een aantal jaren geleden werd een nieuwe laadpaal in Veenendaal in gebruik genomen waarbij deze foto werd gemaakt. Nu zet ook Veenendaal in op nieuwe laadpalen. (Foto: Gemeente Veenendaal)
Een aantal jaren geleden werd een nieuwe laadpaal in Veenendaal in gebruik genomen waarbij deze foto werd gemaakt. Nu zet ook Veenendaal in op nieuwe laadpalen. (Foto: Gemeente Veenendaal)

Veenendaal - Het elektrisch rijden krijgt in de regio een enorme impuls met de aanleg van 4500 nieuwe laadpunten. Daarmee komen er vier keer zoveel laadpunten in de openbare ruimte van 42 gemeenten in de provincies Gelderland en Overijssel en in Veenendaal als enige Utrechtse gemeente.
 

Gebruikers van deze nieuwe laadpalen betalen op dit moment de laagste prijs van Europa. Veenendaal is één van de 43 gemeenten die deelneemt in de gezamenlijke aanbesteding. "Ook in Veenendaal zien we dat het elektrisch rijden groeit. Dat sluit goed aan bij onze doelstellingen naar een Energieneutraal Veenendaal in 2035", geeft wethouder Duurzaamheid Marco Verloop aan. "We lopen met deze concessie voorop in de omslag naar duurzame mobiliteit".

Laagste prijs

De grote omvang van het aantal laadpunten heeft geleid tot de laagste prijs van Nederland: 15 cent per kWh. Voor dat bedrag 'tankt' de gebruiker groene energie. De elektrische rijder betaalt per gereden kilometer 1/3 van de kosten in vergelijking met traditionele autobrandstoffen. Elektrische rijders die geen eigen oprit hebben en een openbare laadpaal willen aanvragen, kunnen terecht via openbaarladen.nl. Deze is ook te vinden via de website van gemeente Veenendaal.

Lokale groene energie 

Onderdeel van de aanbesteding is dat Ecotap, in samenwerking met Allego, in de deelnemende gemeenten 3 jaar lang het exclusieve recht krijgt om laadpalen in de openbare ruimte te plaatsen en deze te exploiteren. Onderdeel van de aanleg is ook dat er zoveel mogelijk gebruik wordt gemaakt van lokaal opgewekte duurzame energie door samenwerking met lokale energiecoöperaties.
Ook bewoners die een laadpaal aanleggen op eigen terrein kunnen dit slim combineren met zonnepanelen op hun woning. Daarmee is elektrisch rijden naast lopen en fietsen de schoonste vorm van vervoer.

Meer berichten

Shopbox