Foto: Paul Voogsgerd

Oude apotheek Amerongen getransformeerd

De oude apotheek in Amerongen heeft een mooie nieuwe bestemming. Gisteren kregen de nieuwe bewoners de sleutel van hun net opgeleverde appartement in het karakteristieke pand aan de rotonde in het hart van Amerongen. Rhenam Wonen gaf het verouderde gebouw een facelift en realiseerde er acht appartementen voor jongeren met autisme. Begeleid door Styx Coaching en Training kunnen zij daar zelfstandig wonen.

Amerongen - "We hadden al drie appartementen in het gebouw", vertelt Berry van den Brink, die samen met zijn vrouw Esther Hagen leiding geeft aan Styx Coaching en Training. "Daarnaast hebben we een aantal appartementen in Allemanswaard in Amerongen. De nieuwe woningen in de voormalige apotheek maken doorstroming mogelijk. In Allemanswaard wonen ze helemaal beschermd, op de nieuwe locatie iets zelfstandiger." En van die doorstroommogelijkheid wordt direct gebruik gemaakt, vertelt Esther Hagen: "Een van de bewoners verhuist van Allemanswaard naar het vernieuwde gebouw en maakt daarmee ruimte voor een nieuwe bewoner die meer begeleiding nodig heeft."

Trots

De officiële opening werd verricht door de nieuwe bewoners zelf. Zij knipten samen een lint door en kregen daarna de sleutels van hun nieuwe woning. Maar het openingsfeest begon in De Proloog, het fietscafe´ in Allemanswaard in Amerongen. In een korte toespraak gaf Martijn Rink, directeur- bestuurder van Rhenam Wonen aan dat er steeds meer behoefte is aan woonvormen waar wonen en zorg worden gecombineerd. "We zijn dan ook blij en dankbaar dat we deze appartementen voor jongeren hebben kunnen realiseren. En we zijn trots omdat het ons eerste project in Amerongen is, sinds de corporaties van Rhenen en Amerongen fuseerden tot Rhenam Wonen. Bovendien is dit het eerste transformatieproject van Rhenam Wonen." Gerrit Boonzaaijer, dorpswethouder Amerongenvan de gemeente Utrechtse Heuvelrug, haakte daar op in: "Transformeren is heel lastig, maar hetsluit goed aan bij de duurzaamheidsambitie van onze gemeente. Slopen en nieuw bouwen is niet duurzaam. Dus als je een gebouw op deze maatschappelijk waardevolle manier kunt herbestemmen, is dat fantastisch."

De Rotonde

Het slotwoord was voor Esther Hagen. Zij onthulde de nieuwe naam van het woon-zorggebouw, die mooi aansluit bij de locatie en de bestemming. "In de wandelgangen heet het 'de oude apotheek',maar wie wil er wonen in een pillenfabriek? Ee´n van de nieuwe bewoners wilde kort geledenafspreken bij 'de rotonde' en dat bracht mij bij de nieuwe naam. Een rotonde is veiliger dan een kruispunt en het heeft een betere doorstroming. Iedereen rijdt in zijn eigen tempo een rotonde over. De e´e´n weet al precies welke afslag hij wil nemen en de ander niet. Dat geldt ook voor onze bewoners. Aan de rotonde kunnen ze alle kanten op."

Meer berichten

Shopbox