Logo rijnpost.nl


PvdA'er Albert Doelwijt zat van 2014 tot en met medio 2018 in de Veense gemeenteraad. (Foto: Rick Praamstra)
PvdA'er Albert Doelwijt zat van 2014 tot en met medio 2018 in de Veense gemeenteraad. (Foto: Rick Praamstra) (Foto: Rick Praamstra)

Alleen nog maar halve marathons

PvdA'er Doelwijt met pensioen

Rick Praamstra

Albert Doelwijt (65) voelt zich soms ontheemd nu hij onlangs afscheid nam van de Veense gemeenteraad. Het is tijd voor een leven dat niet geregeerd wordt door zijn agenda. De voormalige tandarts ging met pensioen. "Ik heb de laatste weken met dit mooie weer heerlijk buiten kunnen zitten."

VEENENDAAL - Soms kriebelt het nog bij Doelwijt. Nu het nieuwe college haar programma heeft gepresenteerd mist hij de debatten wel, de adrenaline van het politieke spel en de contacten met politieke collega's.
Maar hij staat volledig achter zijn besluit om te stoppen als raadslid. In 2014 komt de PvdA'er in de raad, maar is dan al jarenlang actief voor de socialisten als schaduwraadslid en bestuurslid van de afdeling.

De oud-politicus kende een druk bestaan: de politiek, een fulltime tandartspraktijk, een gezin én een intensieve hobby: marathons lopen.
"Voor elke marathon trainde ik drie maanden, vier of vijf keer per week." Hij dankt zijn echtgenote voor haar inlevingsvermogen.
"Zij steunde mij hierin volledig. Zij heeft veel opgevangen. De combinatie van raadswerk en een voltijdbaan is alleen te doen als je goede afspraken maakt en er iemand – of dit nu de man of vrouw is – thuis is voor de kinderen."

Marathon

Marathons lopen is zijn grote passie. In 1995 liep hij zijn eerste. Hij liep elk jaar in verschillende landen : hij nam onder andere deel in Parijs, Chicago, New York, Londen en in het mythisch Grieks plaatsje dat het atletieknummer zijn naam gaf. "Parijs was het mooist", vertelt Doelwijt met een lach. "Je loopt daar in een mooie omgeving; door de buitenwijken en door het Bois de Boulogne. Het is niet zo massaal en minder commercieel dan sommige andere marathons."

De 42 kilometer hardlopen is voor hem een uitdaging. "Ik verleg mijn grenzen." Zijn lastigste marathon was ook een van zijn eerste. Hij kwam zichzelf tegen. "Ik ging enthousiast van start en op de helft voelde ik me nog steeds een jonge god, haha. Maar ik kwam de 'man met de hamer' tegen en de laatste drie kilometer weet ik niet meer hoe ik ze gelopen heb."

Kransslagader

Hij zou het liefst nog steeds de lange afstand lopen, maar twee jaar geleden maakt een verstopt kransslagader een abrupt einde aan zijn hobby. "Ik ben gedotterd en er is toen een stent geplaatst. Dat zorgde voor een enorme aanslag op mijn conditie en ik heb een jaar weinig gedaan. Maar inmiddels loop ik wel weer en train ik voor een halve marathon. Hij koestert zijn persoonlijk record van 3 uur en 47 minuten op de marathon. "Voor recreanten is lopen binnen de vier uur een heilig ding. Het is een mooie tijd waar ik trots op ben."

Meer berichten

Shopbox