Logo rijnpost.nl


Ries van Atteveld (r) van het CSV en Charlotte Melssen van de buurtcommissie Holle Kamp druk aan het poetsen. Zo wordt het object 'Turf' weer toonbaar. (Foto: Martin Brink/Rijnpost)
Ries van Atteveld (r) van het CSV en Charlotte Melssen van de buurtcommissie Holle Kamp druk aan het poetsen. Zo wordt het object 'Turf' weer toonbaar. (Foto: Martin Brink/Rijnpost) (Foto: )

'Drijvende objecten' in september verder

Door Martin Brink

Donderdagmiddag deden CSV-leraar Ries Atteveld en Charlotte Melssen van de buurtcommissie Holle Kamp de voorbereidende werkzaamheden om de zogenaamde drijvende objecten weer spic en span voor de dag te laten komen. Ze poetsten er op los in de oude Ritmeesterfabriek waar de creaties liggen opgeslagen. Zes van de tien worden vanaf zaterdag onderdeel van de nieuwe wisselexpositie in het Museum Veenendaal dat als titel Mooi Utrecht heeft meegekregen.

Veenendaal - Ries Atteveld stelt dat de kleine herstelwerkzaamheden best wel meevallen. Oké, de objecten die straks als drijvende objecten in de Brouwergracht zijn te bewonderen, hebben wel iets te lijden gehad van de eerste tentoonstelling in de Grift, ''maar men een doekje en zeep erover, ziet het er al heel wat beter uit.'' Ook aan de teksten wordt nog gewerkt en bij sommige een donkere ondergrond gemaakt zodat ze beter leesbaar zijn. Ze worden vanaf komende vrijdag hergebruikt in de gracht. Beiden zijn zeer benieuwd hoe ze daarin uit komen. Vooral omdat de gracht veel smaller is dan de Grift. Vorig jaar lagen de drijvende objecten namelijk hierin en dat had te maken met het Lampegietersfeest. Hert was het resultaat van een aantal ideetjes die samenkwamen in deze objecten. Zo had de stichting buurtcommissie Holle Kamp het idee om de bruggen aan te lichten. De bewonerscommissie van 't Goeie Spoor haakte aan. ''Gezamenlijk kwamen we bij het CSV terecht.'' Leraar Ries Atteveld, leraar techniek en rekenen, was opgetogen. ''Ik heb wel gezegd: onze leerlingen werken met niet meer dan 220 volt aan elektra, dus dat aanlichten gaat niet lukken.'' Hij bedacht de objecten die te maken hebben met de geschiedenis van Veenendaal. ''Onze leerlingen hebben geen aparte lessen Geschiedenis. We moesten bijvoorbeeld uitleggen wat bijvoorbeeld turf was, waarvoor het werd gebruikt en hoe dat hier werd gestoken. Ze vonden het geweldig.'' Hij vertelt dat het eerste- en derdejaarsleerlingen waren die bezig waren met dit project. Op Lampegietersavond werd een rondleiding verzorgd door Hans Wegen waaraan zo'n honderd belangstellenden deelnamen. ''In de dagen daarna hebben we basisscholen uitgenodigd om mee te doen en bedacht dat we aan de hand van tien vragen de leerlingen langs de objecten zouden leiden. Liefst 450 kinderen deden dat.'' Na twee weken was het over. Wat te doen met de objecten? Van vernietiging was geen sprake. Weken hadden de leerlingen hieraan gewerkt. Er was alleen een opslagprobleem. Dat werd opgevangen omdat museummedewerker Hans Wegen een mooie ruimte wist in de oude Ritmeesterfabriek. Donderdag werden de zes objecten schoongepoetst en provisorisch opgelapt. Begin deze week kwam een aantal leerlingen langs om nog wat puntjes op de 'i' te zetten en ze te water te laten. Te zien zijn straks de molen, schoorsteen, Oude Kerk, tabak, bijen en de turf. Eerst werd het plateau 'Turf' onder handen genomen. De turfblokken zijn gemaakt uit papier-maché. Het ziet er wat verlopen uit maar nadat leraar Atteveld het plastic er af heeft getrokken, is het toonbaar. ''Hier hebben de leerlingen over nagedacht. Het zou zonde zijn ze te vernietigen.''

Atteveld en Melssen kijken uit naar september. Atteveld: ''We willen dit project met alle partijen doorzetten en dan ook echt de brug aanlichten zoals bij het centrum al het geval is. Dat is ons doel. Maar steeds met andere objecten die een thema hebben. Bijvoorbeeld ICT. Ik heb nooit geweten dat de bakermat van echt grote en bekende ICT-bedrijven in Veenendaal lag. Binnenkort gaan we eens praten met bedrijven. Misschien voelen die er iets voor om een eigen object te krijgen.''
Aan de huidige objecten wordt ook een sponsorplaatje bevestigd, als geste naar de bedrijven die de drijvende expositie mee hielpen te realiseren. De gemeente en het Waterschap hebben reeds toestemming gegeven om ze weer in De Grift tussen CSV Het Perron en restaurant Mucha te leggen.

Meer berichten

Shopbox