Logo rijnpost.nl


Els de Roo en Henk Eilander kijken uit naar de Kick-Off van het eerste 'Duurzaamheidscafé', dat vanavond gehouden wordt in  De Cultuurfabriek. (Foto: Henk Jansen)
Els de Roo en Henk Eilander kijken uit naar de Kick-Off van het eerste 'Duurzaamheidscafé', dat vanavond gehouden wordt in De Cultuurfabriek. (Foto: Henk Jansen) (Foto: )

'Wij hangen niet de morele politie uit'

Columnist Vincent Bijlo te gast

Door Henk Jansen

'Wij hangen zeker niet de morele politie uit. Wat we met het 'Duurzaamheidscafé' beogen is bewustwording en verbinding. Het dient een frequente plek te worden waar mensen elkaar kunnen ontmoeten om over duurzaamheid in de gemeente Veenendaal te praten en na te denken. Een plek om ideeën te spuien hoe we nog duurzamer met onze leefomgeving kunnen omgaan.''

Veenendaal - Bovenstaande woorden komen voor rekening van Henk Eilander en Els de Roo. Eilander geeft als ZZP-er naast dienstverlening ook advies over energie en duurzaamheid in de bebouwde omgeving. Els de Roo is verbonden aan 'Het Venster' in Veenendaal. Een organisatie dat zich ook met duurzaamheid bezig houdt.

Initiatief

Het eerste 'Duurzaamheidscafé', dat vanavond vanaf 20.00 uur in De Cultuurfabriek in Veenendaal gehouden wordt, is een initiatief van 'Samen Duurzaam Veenendaal'. Een groep van mensen met verschillende achtergronden en organisaties, zoals 'Het Venster, Food Valley, 'Repair Café', 'Fair Trade' Veenendaal en IVN- Veenendaal, die Veenendaal duurzamer willen maken. Het bewust laten omgaan met milieu en energie. ''Onze intentie is het 'Duurzaamheidscafé' frequent te houden. Een open ontmoetingsplek waar iedereen zijn of haar ideeën kan spuien om de eigen gemeente nog duurzamer te maken. Ideeën bijvoorbeeld over het besparen van energie, zoals in woningen waar we milieubesparende materialen willen aanbrengen, over voedselverspilling en het tegengaan van de afvalberg dat in de natuur terechtkomt. We willen met het initiatief bewustwording zien te bereiken. Nogmaals. Daarvoor hangen we niet de morele politie uit. Willen vooral niet doemdenken. We gaan er een ongedwongen bijeenkomst van maken. Hopen dat bezoekers met ideeën komen om Veenendaal nog duurzamer te maken'', aldus Els de Roo. Henk Eilander zou graag zien dat mensen meer aan mindfulness doen. ''Zich afvragen of er op dagelijkse bezigheden niet bespaard kan worden. Door bijvoorbeeld niet minutenlang onder de douche te staan of bij het poetsen van de tanden de kraan te laten lopen. Dit zijn maar twee van de tientallen kleine voorbeelden die verspilling tegengaan.'' Om van de eerste 'Duurzaamheidscafé' een ongedwongen ontmoetingsplek te maken treedt als gastspreker de alom bekende caberatier, schrijver en columnist Vincent Bijlo op. Hij staat erom bekend om er met de nodige kwinkslagen een leuke avond van te maken.

Meer berichten

Shopbox