Logo rijnpost.nl


Aart van Ravenswaaij staat hier trots in zijn 'werkplaats' tussen de koffiebonen van Roast N Toast. (Foto: Sanne Westerterp)
Aart van Ravenswaaij staat hier trots in zijn 'werkplaats' tussen de koffiebonen van Roast N Toast. (Foto: Sanne Westerterp) (Foto: )

Aart van Ravenswaaij in de Estafette van Veenendaal

Door Sanne Westerterp

Veenendaal - Iedere week komen we in de 'estafette van Veenendaal' meer te weten over een min of meer bekende Veenendaler.Deze week is dat Aart van Ravenswaaij. Hij  geeft het stokje door aan de jongens van smoothiebar 'Lef', die nu zo'n twee jaar aan de Hoofdstraat zit. ,,Bram en Marco zijn komen kijken bij mijn branderij en vonden het zo leuk en lekker dat ze sindsdien hun koffie bij mij kopen. Ook omdat het eerlijke koffie is," aldus Aart.

Naam: Aart van Ravenswaaij
Leeftijd: 53 jaar
Gezin: Mijn vrouw en ik vierden kort geleden ons 22-jarig huwelijk. We hebben vier kinderen; drie meiden en een jongen tussen de 18 en 10 jaar.
Karakter: Rustig, ik kan goed luisteren (uitvoeren is wat anders), ik help mensen graag en ben een levensgenieter.
Geniet van: Lekker eten en elke dag vers gebrande en vers gezette koffie, haha. Dat kan niet iedereen zeggen he!
Woonplaats: Ik woon al mijn hele leven in Veenendaal. We hebben hier een mooie omgeving, bovendien heb ik hier alles bij de hand en het is fijn dat onze plaats in het midden van Nederland is.
In 2013: Kreeg ik met 14 collega's door de economische crisis ontslag bij het werk dat ik jarenlang had gedaan. Ik wilde een eigen zaak en ben bij een koffiebranderij gaan praten met het idee 'ik heb niets te verliezen'. Het idee kwam op om een branderij te starten met allerlei verschillende soorten verse koffie.
Eerlijk: Belangrijk voor mij was om 'eerlijke' koffie te verkopen. En dan wel uit alle windstreken. Momenteel help ik kansarme boeren in Indonesië en Nepal een bestaan op te bouwen door de bonen van hun plantages te kopen via direct-trade. Binnenkort hoop ik ook een overeenkomst te sluiten met boeren uit Ethiopië.
Fairtrade: Bij fairtrade verkoopt de boer dan wel meer producten, hij moet ook een deel van zijn inkomen weer afstaan aan de organisatie van fairtrade. Bij direct-trade is er geen tussenpersoon en dus verdienen deze arme mensen daadwerkelijk meer. Dat vind ik heel belangrijk.
Reden: Ik weet hoe het is om geen werk te hebben en je zorgen te maken om je gezin, onderkomen enz. Natuurlijk was dat in mijn geval anders dan voor veel arme buitenlanders, maar ik hecht er wel extra waarde aan om mensen een kans te geven. De zaken lopen nu zo goed dat ik denk binnenkort extra werk te krijgen. Dan wil ik leeftijdgenoten zonder werk opleiden om mij hier te ondersteunen.
Gelovig: Ja. Sport: Dat is niet mijn ding.
Workshops: Ik verzorg ook workshops. Eerst leer ik de groep wat koffie is, van het zaadje tot het branden. Erna nemen we natuurlijk een bakje koffie en wat lekkers, waarna we een half uur verschillende soorten koffie gaan branden.
Vervolgens gaan we de koffie op verschillende manieren zetten en geloof me daar ontstaan dus ook verschillende smaken uit. De deelnemers leren de fijne kneepjes van het vak en zijn vaak onder de indruk; 'dit is koffie zoals het hoort!', hoor ik vaak.
Favoriete vakantie: We gaan altijd naar een camping in de Achterhoek, waar we met onze caravan een vaste plaats hebben.
Kamperen is niet perse mijn ding, ik zou liever vliegen naar een zonnig oord, maar ja met een groot gezin kost dat natuurlijk best wat.
Mooi aan Veenendaal: Het Utrechtse landschap - we wandelen graag op Plantage Willem 3 of Kwintelooijen- en de verscheidenheid qua werk en cultuur.
Als iemand een lintje verdient dan is het: Mijn vrouw! Ze is erg geduldig met mij en dat vind ik echt knap.
Overige activiteiten: Ik geef zangles bij Elevate. Ik leer technieken, maar belangrijker is vanuit je gevoel te zingen.

Meer berichten

Shopbox