Logo rijnpost.nl


De inspecteur Handhaving van de dienst RUD van de provincie Utrecht was er snel bij en maakte rapport op. (Foto: Martin Brink)
De inspecteur Handhaving van de dienst RUD van de provincie Utrecht was er snel bij en maakte rapport op. (Foto: Martin Brink) (Foto: )

Gemeente Veenendaal: 'Dood reekalfje niet door maaier'

Door Martin Brink

Veenendaal - De gemeente Veenendaal is er nog niet zo zeker van dat het reekalfje aan de Dragonderweg door toedoen van een grote maaier is gedood. ''Een schouw vooraf heeft uitgewezen dat er geen bijzonderheden in het gebied te vinden waren,'' zegt woordvoerster Armanda de Jager naar aanleiding van vragen van deze krant.

Vorige week werd het verhaal gepubliceerd over het maaien van een weiland aan de Dragonderweg, in opdracht van de gemeente.
Volgens een buurtbewoner, getuige van de werkzaamheden, gebeurde dit zo roekeloos dat al het jong leven werd verjaagd en zelfs gedood. Een reekalfje van nog geen week oud vormde een trieste aanblik op het net gemaaide land.

Inspectie

De buurtbewoner waarschuwde de RUD, de Regionale Uitvoeringsdienst Utrecht. De inspecteur was er die vrijdagochtend de 25ste mei binnen een half uur.
Vrijdagmiddag maakte hij zijn ronde af samen met de buurtbewoner. Hij maakte rapport op en stuurt deze naar de gemeente. Ondertussen heeft men bij de gemeente eigen onderzoek gedaan.
Donderdagavond volgde de reactie: ''We betreuren het ten zeerste als er schade is toegebracht aan levende dieren in een gebied waar maaiwerkzaamheden plaatsvinden. Wij doen er alles aan om deze werkzaamheden veilig en adequaat uit te voeren, waarbij de veiligheid voor mens en dier voorop staat,'' stelt Armanda de Jager namens de gemeente.

Schouw

''In het nu betreffende gebied zijn de maaiwerkzaamheden uitgevoerd door een gecertificeerd aannemingsbedrijf. Zoals de wet natuurbescherming ons voorschrijft voert de aannemer bij alle maaiwerkzaamheden voorafgaand aan de werkzaamheden een schouw uit, ook in dit betreffende geval. Bij deze schouw wordt het gebied geïnspecteerd op locaties waar nesten aanwezig zijn en worden deze nesten gemarkeerd.
Binnen deze gemarkeerde gebieden wordt niet gemaaid. Als onderdeel van de schouw wordt ook gezocht naar aanwezig wild om deze dieren uit het maaigebied te verjagen. Uit het schouwrapport blijkt dat er vooraf geen bijzonderheden geconstateerd zijn. Ook na de werkzaamheden zijn geen onregelmatigheden geconstateerd. De kans is zeer gering dat het reekalfje door toedoen van de maaiwerkzaamheden omgekomen is.
Nogmaals, mocht dit wel zo zijn, dan betreuren wij dit ten zeerste.''
De buurtbewoner is er juist wél zeker van dat de maaiwerkzaamheden oorzaak waren van de dood.
De verwondingen aan één kant van het overschot toonden namelijk een bloederig open geheel.

Meer berichten

Shopbox