Logo rijnpost.nl


Foto:

Dick Cozijnsen kickt af van gemeenteraad

Door Rick Praamstra

VEENENDAAL - Dick Cozijnsen zette zich als Veens raadslid in voor de zorg en sociaal zwakkeren van de samenleving. Na negen jaar raadslidmaatschap stopt hij in de politiek, maar blijft hij actief in het sociaal domein.

Hij mist de raad wel een beetje. Niet dat hij spijt heeft te stoppen als raadslid; inmiddels is de CDA'er 78 jaar en vindt hij het tijd om ruimte te maken voor jongeren. Hij stond nog wel op de lijst – als nummer 26 – en kreeg zelfs nog veel voorkeursstemmen. "Als ik genoeg voorkeursstemmen had gekregen om in de raad te komen, had ik dat wel weer gedaan. Het is abrupt afgelopen als je afscheid neemt; je hoort er opeens niet meer bij. Tijdens de afscheidsavond werd ik toegesproken door de burgemeester, mocht ik zelf iets zeggen en geef je een hand. En dan is het afgelopen: je ontvangt geen mail meer, geen stukken meer en hebt geen vergaderingen meer. Het is over en uit."

Sociaal domein

Het sociaal domein was zijn terrein. Juist in die portefeuille kon hij echt iets betekenen voor de inwoners van Veenendaal. Zo zorgde hij samen met zijn partij ervoor dat de eigen bijdrage in de WMO daalde. Cozijnsen werkte tot twintig jaar geleden voor de sociale werkbedrijf IW4. Het heeft zijn hart om te werken met mensen die een steuntje in de rug nodig hebben.

Ruim twintig jaar is hij nu vrijwilliger bij Stichting Buitenzorg. Hij is coördinator bij de vrijetijdskring waarin mensen met een verstandelijke beperking zich bezighouden met activiteiten zoals bowlen, spelavonden en dagjes uit. Ze vormen zelf het bestuur. "Het is heel belangrijk voor ze dat ze elkaar ontmoeten. Zo komen ze uit hun isolement. Als je niets organiseert, blijven ze op hun kamer zitten en ontmoeten ze niemand." Ook zit de ex-politicus in het bestuur van Samen Geloven dat aangepaste kerkdiensten organiseert voor mensen met een beperking.

Voldoening

Het werken met deze groep geeft Cozijnsen veel voldoening. "Wat je erin stopt, krijg je dubbel terug. Fysiek kan ik wat minder, maar ik kan het moeilijk loslaten. Ze laten merken als ze blij zijn en zijn erg aanhankelijk. Ze zeggen wat ze denken en als ze boos zijn, zijn ze ook echt boos. Ze zijn open en eerlijk."

De Veenendaler, ook nog actief binnen de PKN Veenendaal en de bewonerscommissie van zijn wijk, heeft tijd over om zich te richten op meer vrijwilligerswerk. Maar langdurige verplichtingen wil hij niet meer aan. Zijn vrije tijd besteedt hij verder aan lange treinreizen in Nederland, lezen én afkicken van de raad. "Ik ben nu alles aan het opruimen: mijn stukken gaan naar de gemeente en ook in mijn computer stikt het van de stukken. Ik schoon alles op en ga even tot rust komen."

Meer berichten

Shopbox