Logo rijnpost.nl


Twee bouwvakkertjes in de dop metselen een muurtje. (foto: Pascal Arts)
Twee bouwvakkertjes in de dop metselen een muurtje. (foto: Pascal Arts) (Foto: )

Bouwinspiratiedagen in Veenendaal

Door Marco Diepeveen

VEENENDAAL - Tegelijk met de Dag van de Bouw (zaterdag 2 juni) organiseren Bouwend Nederland afdelingen Veenendaal en Zuid-West Veluwe en Knooppunt Techniek de Bouwinspiratiedagen in Veenendaal. Ruim vijfhonderd basisschoolleerlingen maken op vrijdag kennis met de uitdagende wereld van de techniek en de bouw. De hiervoor ingerichte minibouwplaats is op zaterdag vrij toegankelijk voor het grote publiek.

De bouwsector schreeuwt om technische vakmensen. Van timmerlieden en metselaars, tot installateurs, architecten en ingenieurs. Door de rap groeiende economie, de vraag naar woningen, de vergrijzing en het niet al te populaire imago van de bouw daalt het arbeidspotentieel structureel.

Het aantal jongeren dat tussen 2009 en 2015 in de bouw werkte, is gedaald met 45 procent. Daarentegen steeg het aantal 55-plussers van 16 naar 20 procent.

Kansen

Naar verwachting stijgt het aantal vacatures in de bouw tot 35.000 tot eind dit jaar. UWV ziet vooral kansen voor uitvoerend personeel op mbo-niveau.

"We moeten jonge mensen enthousiast maken voor de wereld van techniek. De bouw kent prachtige beroepen met een veel toekomstperspectief", zegt Pascal Arts, werkzaam bij Kelderman Bouw in Ede en namens Bouwend Nederland één van de initiatiefnemers van de Bouwinspiratiedagen.

"Tijdens de Dag van de Bouw mag het publiek overal in het land bouwplaatsen bezoeken. Maar dat is alleen kijken en vervolgens de handen op de rug houden. Juist om techniek te beleven, ontstonden in 2015 de Bouwinspiratiedagen, die dit jaar op vrijdag 1 en zaterdag 2 juni voor de vierde keer in Veenendaal plaatsvinden."

Op het parkeerterrein aan het Coornhertpad (tegenover het Veenendaalse gemeentehuis) komt een heuse minibouwplaats. Qua opzet vrij uniek rondom de Dag van de Bouw. "Zeker geen veredelde 'speeltuin', maar een serieuze opstelling van professionele bouw- en installatieactiviteiten met professioneel gebruikte gereedschappen en machines." Denk bijvoorbeeld aan het bedienen van een echte minigraver, het bouwen van een Da Vinci-brug, het aanleggen van elektrische installaties, het metselen van een muur en nog veel meer. "Precies zo als in de 'volwassen' bouwwereld, maar dan afgestemd op kinderen en onder veilige toezicht van ons."

Kosteloos

In drie sessies volgen de leerlingen uit de groepen 7 en 8 een parcours van twee uur met negen verschillende activiteiten. Elke activiteit duurt tien minuten, waarin een redelijk compleet beeld moet ontstaan. "Het gaat om enthousiasmeren, inspireren, creëren en ten slotte realiseren. De gemaakte resultaten mogen mee naar huis."

Basisscholen uit de regio FoodValley konden zich kosteloos aanmelden voor deze unieke kennismaking met de praktijk. Met bussen worden de leerlingen opgehaald en teruggebracht.
Uiteraard ontbreekt een lekkere traktatie niet.

Meer berichten

Shopbox