Logo rijnpost.nl


Foto:

Column: Hypocriet

Door Martin Brink, Rijnpost

Hypocriet. Een vaak gebezigd woord. Ik heb deze week opgezocht wat het betekent. Op internet zijn afgemeten antwoorden te vinden. Zoals: 'Wie vriendelijk doet terwijl hij het niet meent' en 'Iemand die voordoet bepaalde waarden te huldigen, maar zich er zelf niet aan houdt'. Duidelijker kan het eigenlijk niet. Ik moest er dit weekend aan denken toen ik erbij werd geroepen bij wat gebeurd is aan de Dragonderweg, in feite op grondgebied van de gemeente Ede, maar in de zogenaamde Groene Grens dat ontwikkeld mag worden door Veenendaal. Het wordt een groene buffer tussen de beide gemeenten. En het wordt er mooi! Nu al is te zien hoe het wordt met fraaie en bijzondere natuur. Er zijn miljoenen euro's gestoken in de aankoop van gronden en het herontwikkelen ervan in een park- of moerasachtig geheel. Het kan nog vele jaren duren eer het helemaal af is. Maar niemand heeft haast .Aankoop gebeurt in een langzaam tempo en vaak zonder enige tamtam. Alleen het laatste goed van de legendarische Veenendaalse huisarts Aäron Hekster (ik moet altijd aan hem denken als ik zijn achterkleindochter Kysia weer eens op het NOS-journaal zie) gebeurde wel met het nodige vlagvertoon. Maar ja, daar staat ook de vogeltoren, gemaakt door een kunstenaar.
Maar wat ik vrijdag tegenkwam, dat tart alle superlatieven. Het was een complete en niet te bevatten kaalslag aan diezelfde Dragonderweg! Jong leven werd in één klap verwoest. Daar aan de weg waar begin negentiende eeuw de legers van Napoleon hun bivak verkozen. Met het kruid dragon heeft het dus niet te maken, zoals sommigen ons willen doen geloven. Maar die kennen de geschiedenis van Veenendaal blijkbaar niet. Jong leven werd er ruw verstoord. In opdracht van de gemeente Veenendaal ging donderdagmiddag en vrijdagochtend een grote maaier zonder pardon door het gebied om het halve meter hoog staande gras tot op de bodem te kortwieken. En dat midden in het broedseizoen! Het ging ten koste van veel jong dierenleven. Zie het verhaal elders in deze krant.
En dat staat weer in flagrante tegenstelling van hetgeen een dag eerder op de gemeentepagina stond. Daarin schrijft de gemeente met opgeheven vinger: ''Momenteel worden er veel jonge dieren geboren. In de weilanden en natuurgebieden zijn nu bijvoorbeeld jonge hazen, konijnen, weidevogels en reeën te vinden. Zij liggen en lopen over de grond en zorgen dat ze onzichtbaar zijn. In deze tijd van het jaar is het dan ook extra belangrijk dat honden aan de lijn worden gehouden. Uw hond kan goed ruiken en heeft deze jonge dieren vaak al geroken voordat u ze kunt zien. Het is het instinct van veel honden om achter dieren aan te gaan. Soms gebeurt het dan ook dat een hond een (jong) dier dood bijt.'' Bij deze woorden moet ik denken aan de kaalslag en moordpartij daar aan de Dragonderweg. Op last van diezelfde gemeente. Over hypocrisie gesproken...

Meer berichten

Shopbox