Dit reekalf van amper een week oud heeft de maaiactie niet overleefd. De RUD-inspecteur heeft het in zijn rapport verwerkt. Op de achtergrond huizen aan de Dragonderweg. (Foto: Martin Brink/Rijnpost)
Dit reekalf van amper een week oud heeft de maaiactie niet overleefd. De RUD-inspecteur heeft het in zijn rapport verwerkt. Op de achtergrond huizen aan de Dragonderweg. (Foto: Martin Brink/Rijnpost) (Foto: )

De dood ligt op de loer aan de Dragonderweg in oost…

Door Martin Brink

Veenendaal - Voor een bewoner van de Dragonderweg, die niet met naam en toenaam genoemd wil worden, is de maat nu vol. Hij is zeer verbolgen over het maaien van een groot stuk grasland tegenover nummer 20, waar over enkele jaren luxe huizen zullen staan. Daar stond het gras een halve meter hoog. ''Alles is nu weg,'' laat hij weten. ''Ook de dieren die er in leefden.''

Vrijdagochtend heeft hij contact opgenomen met de controledienst RUD (Regionale Uitvoeringsdienst) in Utrecht. Een inspecteur van de dienst Handhaving was er binnen een half uur, hij maakte foto's en ging snel weer naar een andere melding. In de namiddag was hij er weer om samen met de bewoner het hele terrein af te lopen. Een eerste constatering is dat de gemeente Veenendaal hier niet goed bezig is geweest.

Rapport

Donderdagmiddag werd het eerste deel van het terrein gemaaid, vrijdagmorgen werd de klus afgemaakt. De inspecteur mag niet met de pers praten maar laat wel doorschemeren dat er een rapport gemaakt wordt. 'Die wordt doorgestuurd naar de gemeente, de eigenaar van de grond,'' weet de melder. Het braakliggende terrein tegen de kant van het Benedeneind, als onderdeel van De Groene Grens. Er werd ook dit jaar gemaaid zonder rekening te houden dat er veel jong leven in het hoge gras zit. ''Ik vind het niet kunnen. Hier verderop zijn er boeren die huren van Staatsbosbosbeheer. Die hebben de opdracht dat ze niet mogen maaien voor een bepaalde datum. En hier, hier komt de gemeente in het broedseizoen langs en laat een maaier zonder pardon alles kortwieken. Mijn buurman zag een hert op zoek naar haar jong. Het dier bleef maar roepen.

Nog geen reactie gemeente

Hij zag ook fazantenkuikens wegrennen. Een landmeter die hier bezig was zag de ooievaars een paar keer langskomen. Die hadden vrij spel, ze haalden al het jonge leven weg.´´ Dat is ook de reden waarom de buurtbewoner en de RUD-inspecteur vrijdagmiddag niets meer aantreffen. De buurtbewoner: ''Dit vroege maaien gebeurt hier nu al een jaar of tien. En niet alleen hier, maar op meerdere gemeentegronden aan de Dragonderweg. Ik vind dat het nu maar eens aan de kaak gesteld moet worden.''
De gemeente Veenendaal kon voor het ter perse gaan van deze krant nog niet reageren.

Meer berichten