Logo rijnpost.nl

Nieuwe expositie in museum Veenendaal: 'Mooi Utrecht'

Rhenen, Foto Leo Schoonhoven.
Rhenen, Foto Leo Schoonhoven.

Veenendaal - Museum Veenendaal toont in het Europese Jaar van het Cultureel Erfgoed in de periode van 9 juni tot en met 1 september hoe veel moois de provincie Utrecht te bieden heeft in de reizende expositie 'Mooi Utrecht, provincie vol erfgoed en cultuur'. Wij zien de beleving van erfgoed en cultuur door de ogen van lokale fotografen. Niet alleen de bekende blikvangers, maar ook mensen die werken en recreëren in de omgeving van cultureel erfgoed.

Elke gemeente in de provincie mocht foto's inzenden. Voor Veenendaal is gekozen voor een foto van zanger Stef Bos en een groep djembéspelers in theater De Lampegiet. Renswoude is vertegenwoordigd met een foto van de Koepelkerk terwijl Rhenen nu niet eens de Cunerakerk in beeld heeft, maar een tekst dicht bij het korenveld dat zo'n dramatische rol heeft gespeeld in mei 1940. De foto's van de expositie sluiten naadloos aan bij de thema's van de vaste tentoonstelling van het museum, waar veel aandacht is voor plaatselijk en regionaal cultureel erfgoed.

Creaties

Daarnaast is tegelijkertijd tot 7 juli in de nabijgelegen Brouwersgracht een serie creaties met een cultuurhistorisch thema te bewonderen. Deze creaties zijn gemaakt door leerlingen van de Christelijke Scholengemeenschap Veenendaal 'Het Perron' en waren vorig jaar te zien in de Grift. Zes van de tien objecten krijgen nu een tweede leven dankzij museumvrijwilliger Hans Wegen die in samenwerking met het museum en CSV Het Perron dit heeft opgezet.
Toestemming, onder bepaalde restricties, kreeg hij van de gemeente en van het Waterschap die de Veenendaalse grachten beheert. De expositie wordt vrijdag 8 juni om 15.00 uur officieel geopend, onder meer buiten bij de Brouwersgracht. Elders in deze krant een groot interview met Hans Wegen en zijn plan om de objecten opnieuw te exposeren. De aanloop bleek zeer lang maar de uitvoering is nu dan bijna gereed.

Meer berichten

Shopbox