Foto: Arjan van den Berg

Sport voor de lol en het goede doel

Door Arjan van den Berg

Veenendaal - Op zaterdag 7 juli organiseert Jordy van Manen, eigenaar van de Fit Body Cross Gym aan de Brouwersgracht, een zogenaamde Workout of the day. Sportieve vrienden, kennissen en mensen met hart voor het goede doel halen dan, gesponsord en wel, geld op voor Spieren voor Spieren.

"We lopen vaak te miepen dat we spierpijn hebben en dat we geen zin hebben om te sporten, maar we kúnnen tenminste sporten!" Dat geldt niet voor ruim 20.000 kinderen met verschillende spierziektes. Non-profitorganisatie Spieren voor Spieren haalt geld op voor onderzoek, het opzetten van kindercentra en het kopen van hulpmiddelen. Van Manen had al eerder contact met de organisatie en dacht vorig jaar september opeens: hé, daar wil ik ook iets voor doen. Hij stuurde een mailtje met een rijpend idee, waar uiteraard hartelijk enthousiast op werd gereageerd. Alle hulp is immers welkom. Voor zo'n eerste keer wil de personal trainer het niet te groot aanpakken. Er is letterlijk en figuurlijk ruimte voor drie buddyparen tegelijk.

Stimuleren

De workout bestaat uit onder andere push ups, sit ups en roeien. De bedoeling is om in zo'n half uur zoveel mogelijk oefeningen te doen. "Eerst doet de ene deelnemer alle oefeningen en daarna de ander. Op die manier kun je elkaar stimuleren en heb je af en toe rust. Het is leuker met z'n tweeën." Sporten voor je plezier – jawel. "Ik ben altijd al wel sportief geweest, vind het mooi om persoonlijke doelstellingen te verwezenlijken. Het is heel mooi mensen te helpen zich fit te laten voelen. En dat op een leuke manier." Daarbij gaat het veel verder dan het werken aan een afgetraind lichaam. "Mensen die hier komen, zeggen vaak: 'Eerst was ik gefocust op afvallen, maar de focus is veranderd in fit worden. Ik ga hiernaartoe voor de lol.' Uiteindelijk verandert het lichaam, maar dat is niet de hoofdrol. Ze zijn zelfverzekerder geworden en zitten lekkerder in hun vel. Als je het leuk vindt, houd je het makkelijker vol."

Voldoening

Die laatste vlieger gaat ook zeker voor Van Manen zelf op. Hij was altijd al sportief, ging op zijn zestiende het leger in en vroeg zich daarna af wat hij met zijn leven wilde. Iets met sport, uiteraard. Hij volgde de Academie Lichamelijke Opvoeding, werd sportdocent en werkt sinds september 2016 voor zichzelf als personal trainer. "Ik wil altijd mensen helpen. Dat voelt echt heel goed. Het is bizar welke resultaten je ziet als mensen twee keer in de week komen. We hebben een leuke community. Af en toe hebben we een borrel en laatst hebben we met elkaar Mudmasters gedaan. Dit werk geeft voldoening."
Dat laatste geldt natuurlijk vooral als mensen ook echt zelf gemotiveerd zijn. "Je kunt een keer in de week iemand afbeulen, maar als die thuis allemaal taartjes eet, schiet het nog niet op." Maar het moet natuurlijk ook niet doorschieten "Je mag eten als brandstof voor sport zien in plaats van sport als straf van eten. Joh, er is zoveel meer in de wereld. Je kunt iemand wel heel gespierd laten zijn, maar uiteindelijk is het belangrijk om lol te houden, in beweging te blijven. Het gaat om je leefstijl."

Opgewarmd om in beweging te komen of toch behoefte aan meer toelichting? Ga voor meer informatie en opgave naar:

https://www.fitbody-coaching.nl/wod-voor-spieren-2018/

Meer berichten