De artiesten die optraden die avond en daarmee een tipje van hun nieuwe theaterprogramma's oplichtten, kregen een staande ovatie. (Foto: De Lampegiet)
De artiesten die optraden die avond en daarmee een tipje van hun nieuwe theaterprogramma's oplichtten, kregen een staande ovatie. (Foto: De Lampegiet)

Cultuurtsunami in De Lampegiet

Door Jaap Pilon

Veenendaal - Onder het motto "Beleef geweldige avonduren" presenteerde directeur Patrick Marcus van theater De Lampegiet samen met programmeur Nicky van Rossum vorige week woensdag het theaterprogramma 2018-2019 in een volle zaal van "hun" theater. Er staat Veenendaal met het nieuwe programma een culturele tsunami te wachten, zowel in als buiten het theater. Het aanstekelijke enthousiasme bij Marcus en Van Rossum tijdens de presentatie van het nieuwe theaterprogramma sloeg woensdagavond in een volle theaterzaal met de spreekwoordelijke vonk over op het publiek. Diverse artiesten waaronder Hadewych Minis, die een gedeelte uit haar voorstelling "Minis Plus" op het podium bracht, tilden een tipje van de sluier van hun theaterprogramma op.

Kameleon

Patrick Marcus vergelijkt het theater graag met een kameleon: "Kameleons bezitten de karakteristieke eigenschap die uniek is in de dierenwereld: het vermogen om van kleur te veranderen, van heldere kleuren naar donkere kleuren tot bijna zwart.
Theater De Lampegiet verandert net als een kameleon in de kleur die het beste past bij de voorstelling van die avond".

Niets teveel gezegd

En daarmee heeft de directeur niets teveel gezegd. In een anderhalf uur durende reeks previews passeerde een groot aantal verrassende en veelzijdige voorstellingen de revue, die gezamenlijk het kleurrijke palet lieten zien van wat de bezoekers komend seizoen te wachten staat. Van cabaret en dans tot musical en van muziek, toneel en komedie tot evenementen. Het nieuwe seizoenprogramma van het Veenendaals theater heeft zoals altijd weer veel te bieden. Voor elk wat wils.
Of zoals Patrick Marcus het formuleert: "Met het aangeboden programma geven wij u een kleurrijk schilderspalet waarmee u uw eigen schilderij van bijzondere voorstellingen kunt creëren".

Beleven

Beleven staat iedere voorstelling bij De Lampegiet centraal. Dat gebeurt natuurlijk in het theater zelf, maar ook op verrassende locaties erbuiten. Programmeur Nicky van Rossum heeft al haar creativiteit ingezet om de bezoeker ook buiten de muren van het theater te raken en te verrijken.
Zo is er een zomers theaterfestival "Theater op 't Fort", een combinatie van cultuur, natuur, experiment en theater dat zich afspeelt op het terrein van het Fort aan de Buursteeg.
Daarnaast is er de tweede editie van "Inside The City Run", hét culturele hardloopevenement en de vierde editie van "X-Mas Lights", met gratis toegankelijke buitenoptredens en intieme voorstellingen in verwarmde theaterwagens. Omdat theater De Lampegiet dit jaar haar 30-jarig jubileum viert, organiseert zij een eenmalige grote talentenjacht voor iedereen uit de regio Veenendaal met een talent op het gebied van podiumkunsten.

Jubilee Talentshow

Onder het motto: "wat past er beter bij hét podium van de stad dan de stad op haar podium verwelkomen" wordt daarom een Jubilee Talentshow gehouden op zaterdag 29 december.
Patrick Marcus en Nicky van Rossum blijven benadrukken dat theater De Lampegiet 'Het Theater Van De Stad' wil zijn. "Theater De Lampegiet vindt het belangrijk om midden in de samenleving te staan, te verbinden en te inspireren", aldus Patrick Marcus.

Middelbare scholen

"Daarom werken wij graag samen met de middelbare scholen, andere culturele instellingen en lokale ondernemers". Ook het komend theaterseizoen zal er weer een Jongerenpanel aan theater De Lampegiet verbonden zijn als klankbordgroep voor de afdelingen programmering en marketing. De jongeren geven advies over welke voorstellingen hen aanspreken en stellen een eigen selectie samen die zij aanbevelen bij hun leeftijdsgenoten. Ook gaan ze voor het theater op pad en bezoeken bijvoorbeeld premières, stellen vragen aan cast en crew en maken vlogs en foto's voor de social mediakanalen van theater De Lampegiet.

De Werkgroep Educatieve Theatervoorstellingen zorgt komend seizoen, net als de afgelopen jaren, weer voor schoolvoorstellingen voor basisschoolleerlingen. Ieder jaar komen zo zo'n 4000 kinderen in aanraking met het theater.


Kader :
De Werkgroep Educatieve Theatervoorstellingen zorgt komend seizoen, net als de afgelopen jaren, weer voor schoolvoorstellingen voor basisschoolleerlingen. Ieder jaar komen zo zo'n 4000 kinderen in aanraking met het theater.

Meer berichten