Een beeld van vorig jaar: ook dit jaar is er een Klassiek aan de Grift op de Markt in Veenendaal. (Foto: archief)
Een beeld van vorig jaar: ook dit jaar is er een Klassiek aan de Grift op de Markt in Veenendaal. (Foto: archief)

Klassiek aan de Grift raakt harten

Door Lilian Steensma-Valkenburg

Veenendaal - Stel je voor, het is een zwoele lenteavond in Veenendaal. Je komt net van de supermarkt en als je je fiets van het slot haalt, hoor je in de verte muziek. De klanken raken je en lokken je richting de markt. Vanaf het podium dat op de markt staat, klinkt livemuziek. Je vergeet je boodschappen, neemt plaats op de trappen van de markt en laat je meevoeren door de muziek. Je weet je op een bijzondere manier verbonden met de mensen om je heen.

'Dat is nou precies de bedoeling van Klassiek aan de Grift,' zegt André Heuvelman, het muzikale brein achter dat klassieke concert. 'Ik geloof dat muziek mensen verbindt. Muziek geeft ruimte. Ruimte voor verandering.
Ruimte voor ontmoeting met anderen, ontmoeting met jezelf. Dit jaar is het thema 'LEEF'. Waar muziek klinkt, is leven.
Daar gebeurt wat. Altijd.'

Tien jaar

Klassiek aan de Grift bestaat dit jaar tien jaar. In 2008 organiseerde stichting ALive! het gratis toegankelijke openluchtconcert voor het eerst. 'Die eerste editie vond plaats bij restaurant Mucha, dus letterlijk aan de Grift,' vertelt Timo van Beek van stichting ALive!.

'Toen die lokatie te klein werd, verhuisden we het concert naar de Markt. We gaan ervan uit dat het weer op 8 juni meewerkt, want juist die buitenlucht draagt bij aan de magie van Klassiek aan de Grift.
Mocht het regenen, dan gaan we naar de Basiliek. Ook dan is de toegang gratis.'

Beleving

André Heuvelman: 'Reuring en beleving in 't Veen creëer je zelf. Iedereen die wil, kan er een bijdrage aan leveren. Stichting ALive! doet dat met muziek, maar er zijn meer manieren om sfeer te creëren.
Doe je ding! Beklim jouw podium. Laat je niet beperken. Niet door anderen en zeker niet door jezelf. Vind je dat er weinig te doen is in jouw omgeving? Vraag jezelf dan af wat jíj eraan doet om dat te veranderen. Deel je dromen.'

Feestje

Het tienjarig bestaan van Klassiek aan de Grift vraagt om een feestje. André en Timo zijn enthousiast en vertellen dat er dit jaar vanwege het lustrum flink wordt uitgepakt. André: 'Hoe het programma eruitziet, blijft een verrassing. Een tipje van de sluier: dit jaar werkt mezzosopraan Karin Strobos mee. Daar zijn we trots op!';;

Podium

Ook het trio 'aMuse', het jonge, klassieke strijkerstrio dat de Latei Classical Award won, krijgt dit jaar een podium. Daarnaast leveren de Veense talenten Ralph van Manen en zijn dochter Suze een bijdrage.
'Muziek en elke andere vorm van kunst die harten raakt, dwingt ons buiten onze kaders.
Dat is misschien spannend, maar ook mooi. Want juist buiten die kaders ligt geluk vaak voor het oprapen,' besluit André.
'Wees welkom, 8 juni op de markt. 'LEEF' begint bij jou. Kom.'

Klassiek aan de Grift, vrijdag 8 juni vanaf 20.00 uur op de markt, Veenendaal centrum. Vanaf de terrassen en de trappen op de markt maakt iedereen het concert gratis mee. Zelf een stoeltje uitklappen mag. Als het regent, ben je welkom in de Basiliek. VIP-arrangementen (zitplaats, hapjes, drankjes en nazit bij grand café De Markt) verkrijgbaar via www.klassiekaandegrift.nl

Stichting ALive! veroorzaakt graag reuring in 't Veen. Niet alleen met Klassiek aan de Grift, maar bijvoorbeeld ook met Vlow0318, het poppodium dat kansen biedt aan jong, Veens, muzikaal talent. Met 'Toon' organiseert ALive! regelmatig optredens en concerten tijdens feestdagen, zoals onlangs tijdens bevrijdingsdag. Stichting ALive! brengt leven in de brouwerij. Ga voor meer informatie naar www.stichtingalive.nl

Meer berichten