Foto: Eigen fotograaf

Groot jubileumconcert Roelof van Middendorp

De bekende musicus Roelof van Middendorp is dit jaar 25 jaar dirigent. Daarom wordt er D.V. op zaterdag 26 mei een groot jubileumconcert gegeven door Roelof met al zijn 5 koren in de Oude Kerk in Barneveld.

Roelof is zelf organist in deze kerk op het Paradijsorgel. Dit orgel werd geplaatst in 1765 met 1732 pijpen. Het werd aan de kerk geschonken door de landdrost van de Veluwe, baron Lucas Willem van Essen, bewoner van de Schaffelaar en lidmaat van de hervormde gemeente. Het orgel onderging vele malen restauraties en aanpassingen, onder andere door Leeflang uit Apeldoorn, later overgenomen door orgelmakerij Reil uit Heerde. Op zaterdag 17 februari 2018 is het vernieuwde pedaal in gebruik genomen.
De koren en de musici: op 26 mei wordt voornoemd orgel bespeelt door Gerard Harbers, terwijl Ton Burgering achter de vleugel te vinden is. Annedien Bos bespeelt de dwarsfluit en Pier de Jong de hoorn. Het concert op 26 mei in de Oude Kerk van Barneveld begint om 19.30 uur. De kerk is open om 19.00 uur. De toegang is vrij, er wordt aan de uitgang wel gecollecteerd voor de onkosten.

Vijf koren

De vijf koren van Roelof die hun medewerking verlenen zijn Zangvereniging Magnalia Dei uit Amersfoort, Christelijk mannenkoor Jubilate Deo uit Apeldoorn, Christelijke gemengde zangvereniging Jubilate Deo, seniorenkoor, uit Woudenberg, ouderenkoor Met Hart en Stem uit Ederveen en het Veenendaals Christelijk Mannenkoor. De avond wordt geopend en gesloten door ds. P. Molenaar. Alle koren zingen 2 liederen of psalmen terwijl de avond besloten wordt door een gezamenlijk stuk, uitgevoerd door alle koren. Dit stuk “ ‘k Wil U, o God, mijn dank betalen” is speciaal voor deze gelegenheid geschreven door Roelof. Het stuk is op te delen in de thema’s Dank, Verleden, Heden en Toekomst.

Over Roelof van Middendorp

Roelof ontving zijn eerste orgellessen aan het harmonium van Gert van de Brink. Geboeid als hij van jongs af aan was door orgelmuziek vervolgde hij zijn lessen bij Evert van de Veen en John Propitius. Deze stimuleerde hem sterk een muziekvakstudie te gaan volgen. Zo begon hij in 1995 aan de Hogeschool Schumann Academie te Utrecht, een opleidingsinstituut die de opleidingen van de voormalige staatsexamens verzorgt. Met als hoofdvak orgel en bijvak piano volgde hij de opleiding docerend musicus bij o.a. Euwe de Jong en Wout van Andel.

Op 16 jarige leeftijd begeleidde hij de eerste kerkdiensten zowel in de regio als in zijn woonplaats Barneveld. In 1997 kreeg hij zijn vaste aanstelling als hoofdorganist in de Oude Kerk in Barneveld. Ook is hij tijdens zijn opleiding koordirectie gaan studeren. Belangstelling hiervoor ontstond doordat hij als begeleider in aanraking kwam met deze muziek bij koorzangavonden.Als dirigent is Roelof verbonden aan een vijftal koren. Naast deze activiteiten heeft hij een eigen lespraktijk met orgel- en pianoleerlingen, werkt mee als begeleider bij koor en samenzangavonden, geeft af en toe een orgelconcert en verleent Roelof zijn medewerking bij radio en cd opnamen. Recent heeft hij zijn eigen orgel-CD opgenomen welke in juni verschijnt.

Meer berichten