Wandelvoetbal bij De Merino's is niet alleen een sportief evenement maar ook een sociaal gebeuren tijdens de zogenaamde derde helft. (Foto: Co Keulstra)
Wandelvoetbal bij De Merino's is niet alleen een sportief evenement maar ook een sociaal gebeuren tijdens de zogenaamde derde helft. (Foto: Co Keulstra)

Wandelend voetballen bij Merino's

Veenendaal - Bij De Merino's doen ze aan wandelend voetballen. Ooit was dit een initiatief van de eredivisie en het Nationaal ouderenfonds, met als doel 60-plussers fysiek en sociaal aan het bewegen te krijgen. Bij de Merino's is er geen leeftijdsgrens aan verbonden. Iedereen die graag buiten is en van het spelletje houdt, kan zich aanmelden.

"Vanuit de oud-leden campagne kwam de vraag naar voren of we het wandelend voetballen wilden opstarten", vertelt Kees van den Bovenkamp. Kees verzorgt de training en de warming up. "Het is eigenlijk bedoeld voor 65-plussers, maar er zijn mannen die al veel eerder ophouden met competitievoetbal of dusdanig geblesseerd zijn dat ze niet meer meekunnen met het reguliere voetbal.
Elke donderdagavond spelen we drie kwartier een partijtje met elkaar. Rustig aan, maar we zijn dan wel in beweging en genieten nog steeds van het spelletje."

Doelen zijn klein

Met wandelvoetbal spelen twee teams van zes spelers zonder keeper op een veld van 40 bij 25 meter. De doelen zijn klein en laag, slidings en rennen zijn uit den boze. Ben van de Schaaf heeft het wandelvoetbal aangekaart: "Wandelvoetbal is een waanzinni-ge uitvinding: we blijven fit en het is gezellig. Wat moeten al die mannen anders? Hondje uitlaten, golven, hun vrouw tot last zijn? Nee, lekker balletje tikken en de bal in het netje deponeren. En na afloop spelen we natuurlijk de derde helft in de kantine. Lekker man."

Meer mannen gezocht

Bij De Merino's zijn er ongeveer 20 mannen actief bezig met wandelvoetbal. ''Graag zouden ze er nog meer bij willen hebben in de leeftijd van 40 tot 75 jaar''. Wout Roseboom, Gert Blad, Peter Zwijnen en enkele anderen zijn er vanaf het begin al bij. Ook Vincent komt elke donderdag uit Leersum om een balletje te trappen.
Gerdo ter Burg heeft bij Candia'66 en de Musketiers gevoetbald en is nu jeugdtrainer bij De Merino's: "Mijn vader Willem hoorde dat er hier wandelvoetbal werd gespeeld.
Hij heeft mij ook zo ver gekregen en nu hebben we ons allebei opgegeven voor het wandelvoetbal. Vader moet eerst nog voetbalschoenen kopen. Die heeft hij vroeger wel gehad toen hij bij Candia'66 speelde. Hij vind het spelletje nog steeds mooi, maar kan niet meer mee in de competitie. Vanavond hebben we staan kijken en zijn enthousiast geworden. Je kunt ook wel zien wie er vroeger gevoetbald hebben."

Gezelligheid

En toch is voor sommige van deze Oldstars het sporten niet de belangrijkste beweegreden. Van de Bovenkamp: "Ik doe het toch vooral voor de gezelligheid. Ik kijk er iedere week weer naar uit om op donderdag te kunnen gaan voetballen.
Na afloop hebben we dan in de kantine onze eigen (lange) tafel. We lappen allemaal 10 euro voor de drankjes en hebben het oer gezellig met elkaar.
Zo proberen wij de leden toch actief bezig en bij de club te houden."

Iedereen die dit spelletje ziet zitten en actief wil zijn op de donderdagavond of verdere informatie wil, kan zich aanmelden bij: benny22470@hotmail.nl.

De Merino's heeft de laatste jaren flink aan de weg getimmerd. Met een oud-leden campagne, een dreamteam, een 35-plusteam en het wandelvoetbal. Daarnaast heeft trainer Henne Oostermeijer het eerste elftal naar een hoger plan getild en de businessclub groeit gestaag. Nadat Henne bekend maakte, dat hij na dit seizoen stopt, zijn er 35 sollicitaties geweest om de vacature op te vullen. Dat geeft wel aan dat De Merino's goed bezig is. info@demerino's.nl

Meer berichten