Foto: John Niessen
Foto: John Niessen

Stedenband viert feest in Lampegiet

Door Jaap Pilon

Veenendaal - In 1993 besloten de Tsjechische stad Olomouc en Veenendaal een stedenband aan te gaan. Nu 25 jaar later is die band nog steeds springlevend. Dat bleek afgelopen zaterdagavond tijdens de viering van het zilveren jubileum in theater De Lampegiet.

Muziek van Tsjechische en Veense bodem, welgemeende toespraken van burgemeester Stanek van Olomouc en burgemeester Piet Zoon van Veenendaal en de uitreiking van de erepenning van de stad Veenendaal aan Sona Horka waren enkele hoogtepunten van een feestelijke jubileumavond.
Niets hadden Willem Lenderink en Dick Roodbeen, de organisatoren van de avond, aan het toeval overgelaten. Een tot in de puntjes geredigeerd draaiboek zorgde voor een afwisselend en informatief programma in De Lampegiet.
Op de achterwand van het grote podium van het theater, waar muziekgezelschappen uit Olomouc en Veenendaal afwisselend van zich lieten horen, werden de gehele avond door Peter Beaart, één van de mannen van het eerste uur van de jumelage, prachtige foto's en films vertoond van de talloze uitwisselingen van burgers en bestuurders die de stedenband de afgelopen jaren hebben gekenmerkt.
Sporters, kunstenaars, scholieren en brandweerlieden, allen hebben zij net als gemeentebestuurders hun partnerstad bezocht en zijn ideeën en kennis uitgewisseld.

Openingsfanfare

De feestavond werd geopend met de Tsjechische Openingsfanfare van Jospeh Linek ,uitgevoerd door het Veenendaalse Koperensemble onder leiding van Wim van Schaik.
Daarmee was een muzikaal welkom geheten aan burgemeester Stanek van Olomouc en zijn delegatie, die voor twee dagen in partnerstad Veenendaal genodigd waren. Oud-burgemeester Frits Brink, tevens initiator van de stedenband, sprak de volle zaal in De Lampegiet doormiddel van een videoboodschap toe.
Hij benadrukte dat de stedenband van meet af aan gedragen is door de bevolking van beide steden en door de inzet van vele vrijwilligers in stand is gehouden en uitgebouwd. Zonder de inbreng van hen zou de stedenband, volgens de oud-burgervader geen bestaansrecht hebben.
Oud-burgemeester Jaap Spros, blikte terug op de aanleg van de Veenendaal-Allee nabij Olomouc in het jaar 2000. Deze laan met bomen geschonken door Veenendalers kreeg zeven jaar later, in 2007, een Centrum voor Ecologisch Onderwijs.

Erepenning

Na hartelijke woorden van de burgemeesters Stanek en Zoon van de jubilerende steden en het uitwisselen van cadeaus, ontving de Tsjechische Sona Horka de "Erepenning van Veenendaal" uit handen van de Veenendaalse burgemeester.

Sona Horka is vanuit haar portefeuille Internationale Betrekkingen al 25 jaar de vaste contactpersoon en organisator voor alle uitwisselingen, activiteiten en werkbezoeken in de gemeenten Veenendaal en Olomouc.

Muziek was er in alle soorten op de jubileumavond in De Lampegiet. Uit Olomouc gaven Bleusberg en Silver Lines een concert. Het Veenendaalse Koper Ensemble onder leiding van Wim van Schaik en De Big Band Veenendaal onder leiding van Jan Pilon vertegenwoordigden Veenendaal. MOMO-Theaterwerkplaats gaf een voorproefje van het theaterprogramma "Toen ik je zag" dat op 8 juni samen met Stef Bos wordt opgevoerd.

Op het podium verscheen ook de Tsjechische studente Barbora Hejduskova. Zij is vorig jaar drie maanden in Nederland geweest en heeft zich verdiept in de persoon van Gilbert van Schoonbeke, de Antwerpenaar die in de contreien van Veenendaal bekend is geworden vanwege zijn turfexploitatie. Binnenkort zal zij haar studie in Olomouc afronden met een scriptie over deze historische persoon.

Meer berichten