Waarnemend burgemeester Piet Zoon, tolk Milan Kríž, Sona Horká en burgemeester Antonín Stanek van Olomouc bij de uitreiking van de erepenning van Veenendaal.
Waarnemend burgemeester Piet Zoon, tolk Milan Kríž, Sona Horká en burgemeester Antonín Stanek van Olomouc bij de uitreiking van de erepenning van Veenendaal. (Foto: John Niessen)

Succesvol jubileumfeest Stedenband Veenendaal-Olomouc!

Veenendaal - Afgelopen zaterdag werd het 25-jarig jubileum van de Stedenband Veenendaal-Olomouc gevierd. ’s Middags waren er diverse activiteiten in en bij de Cultuurfabriek die veel mensen op het Stipplein en in de Cultuurfabriek op de been bracht.

De delegatie uit Olomouc, inclusief burgemeester Stanek en een aantal wethouders werden eind van de morgen ontvangen door wethouder Nermina Kundic in het gemeentehuis, wat speciaal open was voor de expositie van een tweetal Tsjechische fotografen. Daarna trok het gezelschap naar de Cultuurfabriek, via de Hoofdstraat waar en passant door oa de burgemeester van Olomouc souvenirs werden aangeschaft zoals stroopwafels en kaas.

Programma

In de middag was er een afwisselend programma in de Cultuurfabriek en buiten op het Stipplein, waarop veel bezoekers afkwamen en de allerjongsten uiteraard de brandweerauto’s bekeken. ’s Avonds vond er in de Lampegiet een jubileumvoorstelling plaats in aanwezigheid van diverse oud-burgemeesters zoals Wouter Kolff en Jaap Spros. Het programma was erg afwisselend met optredens van gezelschappen uit Olomouc en een aantal uit Veenendaal, zoals MOMO theaterwerkplaats, het Veenendaals Koper Ensemble en de Big Band Veenendaal. De optredens werden afgewisseld door intermezzo’s met interviews met betrokkenen van uitwisselingen tussen Veenendaal en Olomouc op het gebied van sport, cultuur, onderwijs, maar ook gaf de brandweer acte de presence op het podium.

Onderscheiden

Presentator Jaap Pilon praatte de avond op ludieke wijze aan elkaar. Tot haar grote verbazing werd Sona Horká, contactpersoon in Olomouc voor de uitwisselingen met Veenendaal, onderscheiden met de erepenning van Veenendaal voor haar jarenlange inzet voor de stedenband.
Na afloop werden vele oude contacten aangehaald en nieuwe gemaakt tijdens de Meet & Greet in de foyer met muzikale omlijsting door Escalate.
Voorzitter van de Stichting Stedenband Veenendaal-Olomouc Jos Schilte: “Het was geweldig om ons jubileumfeest te vieren met zoveel inwoners van Veenendaal! De stedenband is juist bedoeld voor alle inwoners, instellingen en verenigingen, om op verschillende terreinen contacten te onderhouden met mensen in Olomouc om van elkaar te leren. Wij hopen erop dat ook veel inwoners betrokken blijven maar ook gaan worden bij deze mooie en duurzame stedenband!’

Uitwisselingen

De stedenband met Olomouc in Tsjechië bestaat dit jaar 25 jaar. Jaarlijks vinden er diverse uitwisselingen plaats tussen Olomouc en Veenendaal. Onder andere lopen studenten uit Olomouc in Veenendaal stage, de brandweerkorpsen treffen elkaar regelmatig, er is ook de mogelijkheid om een aantal inwoners te laten deelnemen aan de halve marathon in Olomouc. Ook bezoekt jaarlijks een aantal triatleten uit Olomouc Veenendaal voor deelname aan de Van Dijk Triathlon in Veenendaal. Recent is er ook een uitwisselingsprogramma tussen scholen in Veenendaal en Olomouc gestart. Als er belangstelling is voor uitwisseling horen we dit graag via info@veenendaal-olomouc.eu.

Meer berichten