Michiel Pothoff in zijn studio op Bedrijventerrein De Compagnie. (Foto: Studio Pothoff)
Michiel Pothoff in zijn studio op Bedrijventerrein De Compagnie. (Foto: Studio Pothoff)

'Kleurrijk Veenendaal' toont diversiteit aan

Veenendaal - De redactie van deze krant start met Michiel Pothoff van Studio Pothoff binnenkort met een serie portretten van Veenendalers. Daarmee wordt de diversiteit van de Veenendaalse bevolking benadrukt. De plaats telt sinds enige tijd ruim 65.000 inwoners en kan zich een middelgrote stad noemen. In doen en laten maar ook qua verscheidenheid aan inwoners. Juist dát willen we in deze nieuwe rubriek 'Kleurrijk Veenendaal' benadrukken.

Het idee komt van fotograaf Michiel Pothoff die zowel in zijn studio op het Bedrijventerrein De Compagnie in Veenendaal als op lokatie hoogstaand fotovakwerk aflevert. In het voorjaar van 2016 deed hij mee aan een project waarbij de eerste generatie Marokkanen in Veenendaal in het zonnetje werden gezet.

Huldiging

Vijftig jaar daarvoor kwamen ze in Nederland en gingen in Veenendaal werken in één van de fabrieken. Dat project werd een groot succes met als hoogtepunt een (foto-) expositie in de Cultuurfabriek en een huldiging (met lintje!) door de ambassadeur van Marokko in Nederland. Michiel Pothoff ontving deze personen eerder in zijn studio. ''Ik stelde ze op hun gemak.
Ze hadden iets bij zich waaraan ze gehecht waren. Ik heb gezegd: ga niet poseren maar doe zoals je altijd doet. Zo werden het aandoenlijke portretten.''

Het werd een indringend geheel, een prominent onderdeel vormend van de tentoonstelling in de Cultuurfabriek. De portretten zijn nu te vinden in het gemeentearchief van Veenendaal.

Kunnen we niet nog zo'n serie maken, maar het vervolgens betrekken op de hele Veenendaalse bevolking, zo bedacht Pothoff. Om zo te laten zien hoeveel verschillende personen op een betrekkelijk klein stukje grond vreedzaam met en naast elkaar leven.

Hij legde zijn idee voor aan de redactie van deze krant. Hij vond een warm medestander.

In deze rubriek 'Kleurrijk Veenendaal' wordt maandelijks een inwoner van Veenendaal in zwart-wit op de foto gezet. Die foto komt paginagroot in de krant te staan.
Michiel Pothoff: ''Wekelijks staan de burgemeester en wethouders prominent in de krant. Maar waar zien we de 'gewone Veenendaler' die toevallig niet in de spotlight staat?''.

''Bij deze doen we een oproep om uzelf, uw buurman, buurvrouw of collega aan te melden voor deze rubriek.
Al deze beelden tezamen vormen de serie Kleurrijk Veenendaal. Onafhankelijk van afkomst, sociale klasse, religie of leeftijd worden de aangedragen modellen uitgenodigd in onze studio aan de Wiltonstraat 24 in Veenendaal.'' Met de publicatie wordt maandelijks een beeld gegeven van 'Veenendaal van jong tot oud'.

Mooi zwart-wit portret

Naast enkele vragen/wetenswaardigheden over de persoon in kwestie wordt er een mooi zwart-wit portret gemaakt die in De Rijnpost wordt geplaatst.
Vanzelfsprekend ontvangt de geportretteerde een prachtige afdruk van dit portret.

Iedereen krijgt dezelfde vragen voorgelegd met daarin onder meer: naam, geslacht, gezinssamenstelling/woonsituatie, beroep/dagelijkse activiteit, hobby's, wat vindt u/je het meest aantrekkelijk in Veenendaal?, wat zou u/je willen veranderen in Veenendaal?

Aanmelden

Aanmelden voor deze rubriek via de mail redactie.rp@persgroep.nl.

Meer berichten