Foto: Rachelle Dahlmans

hardlopen rond Veenendaal: verstand op nul, blik op oneindig, lekker gaan?

Veenendaal - ..Het is heerlijk om buiten te zijn”. Misschien is dat nog wel het allermooiste aan hardlopen. Als Veenendaler loop ik met grote regelmaat in en rond de Utrechtse Heuvelrug, Maar nu de avonden nog meer gebruikt kunnen worden, heb ik inmiddels mijn trail loopschoenen weer uit het spreekwoordelijke vet getrokken. ,,Twee jaar terug was ik in Davos en heb daar voor het eerst genoten van deze bijzondere schoenen.

Ben ik nu een hardloopjunkie, of een recreatieve genieter of wedstrijdloper. Ik denk van alles een beetje als het maar met hardlopen te maken heeft. Zo heeft iedereen wel zijn eigen verhaal.

De mijne is simpel, rennen en nog eens rennen en het liefst zo ver en zo lang als het maar kan. Mijn topsnelheid valt een beetje tegen, ik heb gehoord dat je met elke sport vroeg beginnen moet. Ik ben te laat gestart dus, maar nu een veelvraat geworden van deze fantastische sport en dat laat ik een ieder weten die het maar horen wil. Het is dus sporten, bewegen, gezonde voeding en genieten van het mooie leven en de mooie dingen om je heen.

Voor mij is dit de periode van overgang van verharde weg naar het bos. De cursisten die ik bijna dagelijks train, genieten van de omgeving. Ik vind het leuk anderen te coachen en te laten genieten van deze fantastische sport.

Het kunnen hardlopen en dit langzaam opbouwen zonder blessures is mijn parool, zodat je langzaam over gaat naar het langere afstandlopen. Tijdens deze trainingen ben ik constant met mijn geest bezig en probeer ik probleemloos te lopen.

Volgens mij klopt “van het verstand op nul zetten” niet. Dit betreffende het geestelijk vermogen, maar nu over de blik op oneindig. Daar klopt, mijn inziens, ook niet alles van. Ik geniet van de afwisselende natuur en voeg er meteen aan toe dat, hoe leuk het ook is om met meerdere lopers te zijn, ik eenmaal thuisgekomen vind dat de echte training compleet aan mij voorbij gegaan was. Wel gelachen en gepraat, maar verder niet kunnen genieten van de rust van mijn eigen gedachten en de omgeving. Het is totaal anders als je alleen loopt. Je ziet zoveel meer. Ook tijdens wedstrijden en Ultra lopen blijf ik bij de les en neem veel in me op. Zelf ben ik er nog niet uit met die blik en dat verstand, maar geniet en dat is veel belangrijker.

Hardlopen is geen kwestie van verstand op nul en doordouwen. Hardlopen is het sturen van je lichaam, het beheersen van je spieren en gedachten en het genieten van elke stap, elk moment, je ritme en de omgeving. Lopen met verstand en blik vooruit!.

Wij van KoBra-Sportief begeleiden hardlopers in verschillende loopgroepen naar plezier en veilig sporten in zowel het bos als binnen de bebouwde kom. Onze cursisten informeren wij regelmatig over zijn of haar persoonlijke -veiligheid. Hardlopen kan overal en altijd en is allerminst saai. Wil jij ook meer weten over hardlopen of beginnen met hardlopen? lees alle informatie op: www.kobra-sportief.nl

Meer berichten