Hoeveel zou dit schilderij waard zijn? (Foto's: Pieter Vane)
Hoeveel zou dit schilderij waard zijn? (Foto's: Pieter Vane)

Weer verrassingen tijdens taxatiedag in Museum Veenendaal

Tekst en foto's: Pieter Vane

Veenendaal - Met een score van 28 personen die allemaal de hoop hadden 'goud' in handen te hebben, zat de regelmatig terugkerende taxatiedag van Museum Veenendaal behoorlijk vol. De experts van Art Dumay uit Nunen waren woensdagmiddag weer in de Cultuurfabriek aanwezig en beoordeelden bij elkaar zo'n tachtig items. Er zaten ook nu weer verrassingen tussen, onder meer een schilderstuk dat op niet minder dan tweeduizend euro werd getaxeerd.

Reserveren

Vooraf kon men reserveren voor de taxatie en maximaal drie stukken inbrengen. Dat blijkt wel nodig want de belangstelling is altijd zeer groot. Ook nu weer. Bij de entree werd men keurig netjes ontvangen door medewerkers van het museum die de belangstellenden naar de taxatieplek verwees.
Hier en daar zaten tussen de krantenlezers mensen met in doeken gewikkelde voorwerpen op schoot of naast hun stoel, geduldig wachtend tot ze aan de beurt waren om hun kostbaarheid te tonen aan Paul Dumay van de gelijknamige kunsthandel Art Dumay.

Schilderijen en tekeningen

Het ging vandaag om de taxatie van schilderijen en tekeningen. Tijdens het beoordelen heerste er een alleszins gemoedelijke sfeer, waarbij de kandidaten in volgorde van binnenkomst door medewerkers van het museum opgeroepen werden als het hun beurt was.
Zo werd er een aantal toch wel bijzondere zaken getaxeerd, namelijk een schilderij van Gerard John Delfgaauw (1886-1947). Het was een afbeelding van een strandgezicht, geschilderd in ongeveer 1920.
Het schilderij behoorde ooit toe aan de grootvader van de huidige eigenaar, die bevriend was met de schilder. Het schilderij werd getaxeerd op tweeduizend euro.
Ook een mooi schilderij was die van Kasteel Doorwerth en geschilderd door Cornelis Kuijpers (1864-1932). Hij werkte onder meer in Renkum en schilderde in de trend van de zogenaamde Oosterbeekse school.

Vervolgens kwam een schilderij van Henriëtte Ronner-Knip (1821-1909) ter tafel. Het was een voorstelling met een hondenkar, geschilderd rond 1900. Het werd getaxeerd op 800 euro. Het werkstuk van Roland Holst stelde een portret van een vrouw (moeder Jet?) voor. Het was een genummerde litho uit 1949. Ook kwamen twee mooie litho's van Elisabeth Keith voorstellende taferelen uit Korea rond de jaren '50 tevoorschijn.

Leuk detail

Een leuk detail was dat er, niet aangekondigd, een meisje aan de tafel van Paul kwam met een ouderwetse PTT-postzak. Hierin zat een schilderij die vervolgens door Paul op rond de 100 euro geschat werd. Hij had wel een belangrijk advies: na restauratie kan het schilderij mogelijk 800 euro opbrengen.

Paul Dumay was aan het einde van de middag zeer tevreden over het niveau van de ingebrachte items. Hij omschreef ze als 'bovengemiddeld'.

Meer berichten