Leden van de organiserende commissie bijeen. In verband met het vijftigjarig bestaan van de Veenendaalse scheidsrechtersclub wordt op vrijdag 16 februari een feestavond in Renswoude gehouden. (Foto: Co Keulstra)
Leden van de organiserende commissie bijeen. In verband met het vijftigjarig bestaan van de Veenendaalse scheidsrechtersclub wordt op vrijdag 16 februari een feestavond in Renswoude gehouden. (Foto: Co Keulstra)

Scheidsrechtersclub halve eeuw

Veenendaal/Renswoude - De Scheidsrechters Vereniging Veenendaal werd op 16 februari 1968 opgericht, boven café De Taveerne in de Hoofdstraat. Veehandelaar Jan Hardeman uit Renswoude is al 34 jaar voorzitter en samen met het bestuur is besloten om op vrijdag 16 februari een feestelijke avond te organiseren bij v.v. Renswoude, waar Jan ook acht jaar voorzitter was.

"De doelstelling van de vereniging is om de leden een goede basisconditie te bieden door middel van trainingsavonden in het lopende seizoen", vertelt Jan in de kantine van VRC. "Wij mogen gebruik maken van de accommodatie van VRC. Hier kleden we ons om en lopen dan naar de atletiekbaan van VAV. We trainen een uur en daarna is het douchen en zitten we nog een poosje gezellig bij elkaar.''

Jubileumboek

Op de feestavond wordt een boek overhandigd waarin 50 jaar scheidsrechtersvereniging wordt behandeld. In die halve eeuw heeft de vereniging vele KNVB scheidsrechters afgeleverd. Niet alleen aan de Veenendaalse voetbalclubs, maar tot in de wijde regio.
Jan: "Er zijn diverse scheidsrechters doorgedrongen tot in de top van het Nederlandse voetbal, onder andere Wout Schaap, Sander van Roekel, Gert van Kooten, Teus van de Scheur en Charel Schaap. Henk Sukkel is lid vanaf het begin en is al 50 jaar KNVB scheidsrechter en nog steeds actief. Het ledenaantal loopt wel een beetje terug. We zouden graag nog een paar jongeren willen opleiden tot KNVB scheidsrechter, maar meestal hebben ze niet het geduld om op promotie te wachten. Jammer, want trainer zijn geeft veel voldoening."

Sportcomplex

Jan Hardeman kwam in 1980 bij de club en was ook jaren scheidsrechter. Daarnaast ambieerde hij vele bestuurlijke functies, zowel bij de scheidsrechters als bij voetbalverenigingen: "Bij v.v. Renswoude gingen ze een nieuw sportcomplex bouwen. Ze vroegen aan mij of ik daar voorzitter wilde worden. Er moest veel geregeld worden, onder andere de financiën en met de gemeente. Ik accepteerde de functie voor 10 maanden. Maar het werden er acht.'' Er zijn nog ongeveer 15 actieve leden. Recent zijn er nog twee bijgekomen, maar de vereniging vergrijst, net als overal. De ouderen blijven toch lid van de vereniging en komen enkele malen per jaar bij elkaar. Het is een hechte groep die eens in de twee jaar een dag uitgaan, met partner natuurlijk. Ze trainen in de zomermaanden op Kwintelooyen en in de winter bij VAV. Het bestuur bestaat uit: voorzitter J. Hardeman, secretaris N. Leppers, penningmeester J. Spies, technische commissie H. Sukkel en algemeen lid J. de Vries. Joop de Vries heeft niets met voetbal en is ook geen scheidsrechter geweest.

Jan: "Joop liep rondjes op de atletiekbaan bij VAV. We zeiden dat hij wel met ons mee kon doen. Dat heeft hij gedaan en is meteen lid geworden en heeft nu al jaren een bestuurlijke functie. Gert-Jan van de Weerdhof is erelid vanaf 2008 en Johan Keulstra is Erelid vanaf 2004. Deze mensen hebben veel voor de vereniging betekend."

Meer berichten