Foto: Wim Lauffer

Blauwe Kamer zoekt natuurgidsen

Het Blauwe Kamerteam, een vrijwilligersorganisatie binnen het Utrechts Landschap, is op zoek naar aanvulling van het aantal gidsen, dat bezoekers door het fraaie natuurgebied aan de Neder-Rijn tussen Wageningen en Rhenen rond kan leiden. Op dit moment zijn er ongeveer twintig gidsen, maar door het grote aantal rondleidingen is er een behoefte aan uitbreiding.

Rhenen - De gidsen worden door het team zelf opgeleid. Luc de Kort, secretaris van het team hierover: "Belangstellenden krijgen een praktische opleiding. Ze lopen als aspirant gids een periode van enkele maanden mee met een ervaren gids en leren op die manier hoe het verhaal over de Blauwe Kamer het beste verteld kan worden". De leerlingen kunnen ook met andere gidsen op pad om een zo'n breed mogelijk kennispakket op te doen. Als er voldoende vertrouwen is bij de aspirant gids en zijn maatje, krijgt de aspirant gids een steeds grotere rol om uiteindelijk als zelfstandig gids van start te gaan. Ton van Drunen, gids van het eerste uur, weet dat een grondige kennis van de natuur niet echt noodzakelijk is, als je begint: "Ik begon in 1993 zonder ook maar enige kennis van het werk als natuurgids. Maar als je enigszins geïnteresseerd bent, is het vrij snel aan te leren. Je moet natuurlijk wel graag willen vertellen aan groepen mensen".

Konikpaarden
Een normale groep,die door één gids wordt rondgeleid, bestaat uit ongeveer 20 personen. Bij meer personen wordt al snel een tweede gids ingezet. Petra Quaedvlieg woont een jaar in Rhenen en is sinds september aspirant-gids. "Het is erg leuk, temeer omdat de Blauwe Kamer een uniek gebied is met zijn wisselende waterstanden, de Konikpaarden en de Gallowayrunderen. Ik loop nu een aantal maanden mee met verschillende gidsen. Kennis van de natuur opdoen, vergroten en vervolgens delen met de bezoekers van de Blauwe Kamer vind ik heel waardevol".

De Blauwe Bever
Ook voor het safarischip De Blauwe Bever kan men nog wel een aantal gidsen gebruiken. De Kort: "Een groot deel van de Blauwe Kamergidsen is ook gids op De Blauwe Bever".

Het safarischip vaart langs de Rijnoevers tussen Arnhem en Wijk bij Duurstede. Passagiers gaan met de gids aan wal in de natuurgebieden langs de rivier, waar onder de Blauwe Kamer. Aspirant gidsen lopen met een ervaren gids mee.

www.utrechtslandschap.nl/blauwekamer
www.deblauwebever.nl

 

 

Meer berichten