Foto: Henk Jansen

Documentaire: 'De jeugd van toen'

Stefanie van Wijk (24), derdejaars studente aan de School voor Journalistiek in Utrecht, is bezig met het maken van een documentaire over jongeren in Rhenen, die in de periode van de jaren '50-'60-'70 en '80 opgroeiden in de Grebbestad. Een naam voor de documentaire heeft ze al: 'De jeugd van toen'.

Rhenen - De Rhenense van geboorte, die momenteel tussen Rhenen en Enschede peddelt, hoopt zich binnenkort definitief te vestigen in Enschede. ''Ik heb al een aantal interviews met geboren en getogen inwoners van Rhenen gehad. Interviews met ook bewegende beelden daarbij. Maar ik ben nog steeds op zoek naar mensen die hun jeugdherinneringen met me willen delen. Om tot een mooie documentaire te komen door en voor Rhenenaren. Mij zijn al een paar bijzondere verhalen uit de jaren '50- '60- '70 en ook nog een staartje van de jaren '80 verteld. Maar er zijn meer verhalen. En die hoop ik allemaal te kunnen optekenen en te filmen om zo tot een mooie documentaire te komen uit ook wel een roerige periode'', zegt Stefanie van Wijk.

Facebook

Voor haar studie is Stefanie inmiddels aan een stage van dertien weken bij RTV-Oost begonnen. De wens van haar is na haar journalistieke studie werk te vinden als documentairemaakster. ''Documentaires met mensen en wat hun bezighoud. Stefanie: Zoals 'Man Bijt Hond''. Zoiets zou ik willen maken. De touwtjes als regisseur in eigen handen hebben. Human intrest verhalen brengen met bewegende beelden daarbij.'' Op Facebook heeft de Rhenense behalve een oproep aan echte Rhenenaren zich te melden, ook wat korte filmmomenten geplaatst. 'Hoe groeiden de tieners van toen, dus uit de jaren '50- '60- '70 en '80, op? Wat deden ze? Veel over de tijd van vroeger, de tijd waarover de documentaire wil maken, is me door mijn vader verteld, die in de hierboven genoemde jaren opgroeide. Ben benieuwd naar die tijd van toen. Wat er leefde onder de jongeren? Wat waren hun toekomstverwachtingen? Waar hielden ze zich mee bezig? Met welk vertier? En was er baldadigheid? Wat ik ook wil vastleggen zijn de activiteiten die destijds werden gehouden. Of de tradities. Zoals het zoeken naar paaseieren. En zo waren er volgens mij nog meer tradities. Natuurlijk kom ik graag in contact met iemand, die betrokken was de totstandkoming van De Rijnweek.'' Wie zijn of haar verhalen met Stefanie van Wijk wil delen kan met haar via het telefoonnummer: 06-53647910. contact opnemen. 'De jeugd van toen' zou de eerste Rhenense documentaire worden van de jaren '50-'60'-'70 en '80.

Meer berichten