Khalil Jafar (links staand) naast Ali Groebe van het Amateurkunstfestival en Margien van Batenburg (zittend links) en Lammertine Floor van het koor MoorSound. (Foto: Jaap Pilon)
Khalil Jafar (links staand) naast Ali Groebe van het Amateurkunstfestival en Margien van Batenburg (zittend links) en Lammertine Floor van het koor MoorSound. (Foto: Jaap Pilon)

MoorSound en Khalil op Veens Festival

Veenendaal - Komend weekend opent het Amateurkunst Festival Veenendaal voor de vijfde keer zijn deuren. Wagenwijd staan zij open voor alle Veenendalers. Van jong tot oud en van autochtoon tot vluchteling. Culturen komen bij elkaar. Op het podium en in de zaal.

Zo brengt Khalil Jafar uit Syrië zijn muziek ten gehore en zingen Margien van Batenburg en Lammertine Floor met het gemengde koor MoorSound de sterren van de hemel. Khalil Jafar (39) is slechts drie jaar in Nederland.

Hij vluchtte in 2011 vanuit Syrië naar Irak. Zijn vrouw Mari bleef aanvankelijk met hun zoontje achter in Aleppo, maar toen ook daar de oorlog uitbrak, volgde zij Khalil naar Irak.

Nog was de oorlog niet voorbij. ISIS verscheen op het strijdtoneel en via Turkije kwam het gezin, inmiddels verrijkt met een dochter, uiteindelijk in Nederland terecht.

Scheiding

Khalil koos bewust voor Nederland vanwege de veiligheid en het feit dat er een scheiding van kerk en staat is doorgevoerd. Khalil is een Koerd.

Een "eigen" land heeft hij nooit gehad. "Muziek beschermd als het ware onze cultuur bij gebrek aan een eigen land", vertelt Khalil. Vorig jaar kocht hij een instrument. Een Bezik ofwel Baglama, een gitaar met een "buik" en een korte hals.

Cultuur vertellen

"Ik wil mijn nieuwe landgenoten in Veenendaal door mijn instrument over onze cultuur vertellen". Die wens van Khalil bracht de Veenendaalse Ali Groebe, mede-organisator van het Amateurkunst Festival, op een idee.

Als vrijwilliger bij het Taalcafé in de Cultuurfabriek en begeleidster van Khalil vroeg zij hem mee te doen aan het Festival.

Het antwoord van Khalil was enthousiast en volmondig "ja". En zo staat de inmiddels vloeiend Nederlands sprekende Syriër zaterdag in De Lampegiet. Khalil Jafar voelt zich in de drie jaar dat hij in Veenendaal is bijzonder thuis in zijn nieuwe woonplaats. Toch mist hij vooral de muziek uit vroeger jaren. "Mijn gevoel en lichamelijke gesteldheid leiden daaronder", vertelt Khalil. Daarom is hij blij dat hij op zaterdag 10 februari om 16.00 uur tijdens het Amateurkunst Festival mag optreden in theater De Lampegiet.

Maar hij is niet de enige.

MoorSound

Eén van de vele andere deelnemers aan het festival is het gemengd koor MoorSound. Het koor, de voortzetting van dameszanggroep Dragonder uit 1980 werd in 1995 als gemengd koor voortgezet onder de naam MoorSound.

MoorSound, dat letterlijk "Veengeluid" betekent, telt momenteel zo'n dertig leden, waarvan er veel de pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt.

Belegen

"Hiermee laten we zien dat je hoewel iets meer belegen samen nog enthousiast mooie muziek kunt maken", zegt Margien van Batenburg. Jaarlijks treedt het koor onder leiding van dirigente Natalie Goossens en pianist Hans Wegen in Veenendaal en daarbuiten diverse malen op.

"Wij zingen graag stukken uit musicals, licht klassiek, maar ook popnummers", zegt Lammertine Floor.

Lammertine van Batenburg en Margien Floor zijn blij om met hun gemengd koor MoorSound op zaterdag 10 februari om 16.50 uur op te treden in De Troubadour. "Optreden met bekenden om je heen in je eigen stad is altijd leuk", vinden de dames. Geïnteresseerden kunnen informatie over het koor vinden op www.moorsound.nl

Meer berichten