De leden van het Veenendaalse Werelddansgezelschap Nirkoda houden op dinsdag 13 februari een open avond in de sportzaal aan de Binnenronde. (Foto: Jaap Pilon)
De leden van het Veenendaalse Werelddansgezelschap Nirkoda houden op dinsdag 13 februari een open avond in de sportzaal aan de Binnenronde. (Foto: Jaap Pilon)

Werelddansen bij Nirkoda in Veenendaal

Veenendaal - "Laten wij dansen" oftewel "Nirkoda" in het Hebreeuws. Een bijna logische naam voor het werelddansgezelschap uit Veenendaal dat met zo'n 35 leden iedere dinsdagavond bijeenkomt in de sportzaal aan de Binnenronde.

Want dansen doet de groep mannen en vrouwen al 37 jaar. Sinds enige tijd heeft dansvereniging Nirkoda een nieuwe voorzitter in de persoon van Jessica van Wijngaarden (58). "Nirkoda is niet zo'n erg bekende vereniging in Veenendaal en daar mag wat mij betreft best wat verandering in komen", zegt de enthousiaste voorzitter.

"Wij hebben een heel gevarieerd programma met dansen uit de hele wereld. Elke cultuur heeft zijn eigen danstradities, dus dat betekent een enorme variatie in dansen en dansstijlen.

Toch hebben al deze dansen ook iets gemeen: ze zijn gemaakt voor en door de gehele bevolking, ongeacht leeftijd, geslacht of sociale achtergrond", aldus Jessica.

"Werelddansen is dus echt voor iedereen. Lekker bewegen op muziek van traditioneel tot modern en van swingend tot ontroerend mooi".

En zo dansen de Nirkoda's iedere week hun Israëlische en hun Russische dansen. Maar ook bijvoorbeeld Armeense, Schotse, Taiwanese, Turkse en Nederlandse dansen worden geleerd en uitgevoerd. Alle nationaliteiten komen tijdens de dansavonden, waar de sfeer uitstekend is en waar veel gelachen wordt, stuk voor stuk langs.

Samenbindende werking

Dat Nirkoda een samenbindende en aantrekkende werking heeft blijkt uit het persoonlijke verhaal van de nieuwbakken voorzitter. Zij volgde als jong meisje een korte cursus internationale dans en was meteen verkocht.

De combinatie van cultuur, muziek en dans paste perfect bij haar.

Ze vond het heerlijk om lekker te bewegen en ongemerkt aan haar conditie te werken, zonder enige competitiedrang die de meeste sporten met zich meebrengen. "Toen ik in de jaren '80 in Veenendaal kwam wonen was de stap naar Nirkoda gauw gezet.

Hoewel ik door privé omstandigheden na een paar jaar moest stoppen, trok ik anderhalf jaar geleden de stoute sportschoenen weer aan en meldde ik mij opnieuw bij Nirkoda. Er was meteen weer die klik. Tot mijn grote verrassing waren er na 25 jaar nog leden die ik kende van vroeger. Maar natuurlijk waren er ook veel nieuwe gezichten".

Blij

Petra Stegmeijer (48) is zo'n relatief nieuw gezicht. "Ik dans nu voor het derde seizoen bij Nirkoda. Vroeger in mijn tienertijd heb ik een poosje aan jazzballet gedaan en ik danste natuurlijk in de discotheek. Ongeveer 15 jaar geleden werd ik een keer door een vriendin meegenomen naar een open dansavond van Nirkoda. Ik werd er helemaal blij van.

De prachtige muziek raakte me. Omdat mijn kinderen nog klein waren en mijn agenda het niet toeliet kwam ik er niet toe om lid te worden. Maar drie jaar geleden, ik was de ervaring van toen niet vergeten, ben ik lid geworden van het dansgezelschap".

Nirkoda treedt geregeld op. Zo werd vorig jaar een optreden verzorgd tijdens de Internationale Vrouwendag en tijdens Proef Cultuur Veenendaal. Op 10 februari as. verzorgt Nirkoda om 15.30 uur een optreden in theater De Lampegiet tijdens het Amateurkunst Festival. Op dinsdag 13 februari is er een open avond in de sportzaal aan de Binnenronde. Iedereen is vanaf 20.00 uur van harte welkom.

Informatie

De 36 leden van werelddansgezelschap Nirkoda worden begeleid door Elske Hoen en Leo van der Heijden. Zij komen telkens weer met nieuwe dansen op de proppen. Dat de gekozen dansen goed aansluiten bij de wensen van de leden blijkt uit de grote hoeveelheid leden dat trouw de dansavonden bezoekt. Wil je ook komen dansen bij Nirkoda? Neem dan contact op met dans_nirkoda@hotmail.com

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden