Marco Nap, vrijwilliger bij HSV De Rietvoorn, houdt een snoek van 88 cm vast. Het beest is aangetroffen in de vijver bij de Otterlaan. (Foto: Nico van Ginkel)
Marco Nap, vrijwilliger bij HSV De Rietvoorn, houdt een snoek van 88 cm vast. Het beest is aangetroffen in de vijver bij de Otterlaan. (Foto: Nico van Ginkel)

Bijzondere vissen in vijvers Veenendaal

Veenendaal - Het visstandonderzoek in de vijvers bij de Otterlaan, bij verzorgingshuis de Meent aan de Grote Beer, Stad-in-de-stad en aan de Vondellaan heeft veel en bijzondere vis opgeleverd. Hengelsportvereniging De Rietvoorn heeft opdracht gegeven voor dit onderzoek. Woensdag werd dit periodieke onderzoek uitgevoerd.

Doel is om na te gaan of de aangelegde vissenbossen in de vijvers Otterlaan en Stad-in-de-Stad een positief effect hebben op de visstand en hoe het in het algemeen gesteld is met de visstand op de vijvers.

Verstopt

Eerste conclusie is dat de vissenbossen hun werk goed doen. Jonge vis tot 15 cm had zich massaal verstopt tussen de takken van de vissenbossen.

Jonge vis schuilt graag tussen takken in het water, waar ze goed beschermd zijn tegen de visetende aalscholver en roofvis.

Op vijvers waar nauwelijks schuilplaatsen voor vis in het water aanwezig zijn kunnen aalscholvers het visbestand decimeren.

Grootkopkarper

Dankzij de vissenbossen komt het visbestand weer op peil.
Verder is op alle wateren veel vis, en ook grote vis gevangen. Op de Otterlaan werden bijvoorbeeld een grootkopkarper van 108 cm en maar liefst 15 kg gevangen.

Daarnaast werden daar ook grote snoeken tot 88 cm, grote karper tot 82 cm en grote brasems gevangen. Ook op de andere vijvers kwam grote vis naar boven.

Snoek

Op alle vijvers werd veel snoek gevangen van klein tot groot, wat laat zien dat het met de snoekpopulatie in Veenendaal goed gaat.
Zeelt, een vissoort die het ook goed doet in Veenendaal, werd op alle vijvers gevangen, maar de grootste exemplaren tot 50 cm werden aangetroffen in de vijver bij de Meent.

In de kleine slootjes die met deze vijver in verbinding staan lagen veel takken in het water. Juist daar werden grote scholen blankvoorn en ruisvoorn aangetroffen.
De vijver bij de Vondellaan had een mooi visbestand dat vooral bestond uit brasem en karper.

De komende weken gaat HSV De Rietvoorn het aantal Vissenbossen in Veenendaal uitbreiden, wat naar verwachting leidt tot verdere verbetering van de visstand.

Teruggezet

En zoals de sportvisserij betaamt: na het meten en wegen van de vis, is alle vis weer levend teruggezet.

Het onderzoeksrapport zal over ongeveer een maand beschikbaar via de website van HSV De Rietvoorn.

Meer berichten