Zaterdag werden in De Basiliek demonstraties gehouden in het reanimeren. (Foto: Co Keulstra)
Zaterdag werden in De Basiliek demonstraties gehouden in het reanimeren. (Foto: Co Keulstra)

Voorlichting over reanimeren

Door Co Keulstra

Veenendaal - HartslagNu Veenendaal hield zaterdag een voorlichtingsdag in De Basiliek over de inzet van professionele hulpdiensten en burgerhulpverleners bij reanimatie. De bijeenkomst werd geopend door wethouder Marieke Overduin en ook waren de RAVU (ambulances) en de brandweer aanwezig. De Veenendaalse bevolking liep echter niet warm voor deze levensreddende voorlichting.

Stichting HartslagNu Veenendaal opereert vanaf december 2016 in Veenendaal en is het alarmeringssysteem voor Veenendaal voor het inschakelen van burgers bij reanimaties. André van Lavieren is de voorzitter: "Mensen kunnen een cursus reanimeren volgen bij de EHBO vereniging in Veenendaal. Ze hoeven niet perse een EHBO cursus te volgen, al kan het natuurlijk allebei. Als ze in het bezit zijn van het certificaat (de cursus duurt 2 x 2 uur), kunnen ze zich bij ons aanmelden.

We streven naar één procent van de Veenendaalse bevolking, die kunnen reanimeren. We hebben nu 670 aanmeldingen, dus dat gaat goed. Er zijn echter maar 13 AED 's bij ons aangemeld.

Daar zijn er natuurlijk veel meer van in Veenendaal. We willen ze allemaal in kaart brengen, zodat we alert kunnen reageren bij een noodsituatie."

Opleiding

De opleiding tot reanimeren kan gevolgd worden bij de EHBO, bij de hartstichting en bij BHV- trainers. "We hopen door middel van sponsoring en donaties voldoende geld op te halen voor de aanschaf van meer AED 's en buitenkasten voor in de diverse woonwijken," vervolgt Lavieren. "We moeten komen tot een goede wijkverdeling, dan kunnen we in de wijken gericht gaan werven. De kosten voor een reanimatieopleiding bedraagt 32 euro. Er zijn zorgverzekeraars die dat vergoeden. In het winkelgebied is er al een behoorlijke dekking van AED 's."

John van Engelen is Manager Operationele Zaken bij RAVU: "Burgerhulpverleners krijgen een app, een telefoontje of een sms-berichtje als er hulp nodig is. De eerste zes minuten zijn cruciaal bij een circulatiestilstand. Dat gebeurt meestal thuis, op straat, tijdens het werk, bij de sport en in de ambulance. Daarom is het zo belangrijk dat er hulpverleners in de buurt aanwezig zijn."

Ondersteuning

Eric Rademakers is bij de vrijwillige brandweer: "Bij sportevenementen zijn meestal wel burger hulpverleners aanwezig. Dan hoeven we niet uit te rukken. Maar de brandweer komt op verzoek van het MKA. Dan komen we met een grote brandweerauto, met 4 mannen/vrouwen. Wij ondersteunen dan de ambulancedienst."


Marcel Samuels van RAVU zit al ruim 30 jaar in de zorgverlening: "We proberen vrijwilligers te vinden die ingezet kunnen worden als burgerhulpverlener bij reanimeren. Een hartstil-stand is een behoorlijk heikel probleem en elke seconde telt. Ik zit zelf ook aan de telefoon bij 112 en binnen 1 minuut zijn de diverse hulpverleners op de hoogte gebracht. Dan ligt het verder aan de afstand die overbrugt moet worden. De eerste zes minuten zijn cruciaal."

Download de app en meld je nu aan als burgerhulpverlener.

Meer berichten