Onderwijsdirecteur Karin Wouters en afdelingsleider Kees Zandijk: “De leerling mag best een beetje eigenaar zijn van zijn eigen leerproces.” (Foto: Danny van Zeggelaar)
Onderwijsdirecteur Karin Wouters en afdelingsleider Kees Zandijk: “De leerling mag best een beetje eigenaar zijn van zijn eigen leerproces.” (Foto: Danny van Zeggelaar)

Zelf je rooster maken op het CLV

Veenendaal - Het is bijna zover: dan kiezen de leerlingen van groep 8 voor hun nieuwe middelbare school. In De Rijnpost stellen we de vier middelbare scholen graag voor. Deze week met: het CLV.

Het Christelijk Lyceum Veenendaal is de oudste school van Veenendaal voor voortgezet onderwijs, maar het onderwijsprogramma is zeker niet verouderd.

Integendeel, zeggen Onderwijs directeur Karin Wouters en afdelingsleider Kees Zandijk.

Docent bepaalde

Op de school aan de Kerkewijk is namelijk een heel maatwerkprogramma ingesteld, waarin leerlingen voor zo'n tien procent van de lesuren zélf hun rooster kunnen bepalen, of dat nou op de mavo, havo, atheneum of gymnasium is.
"Eerder bepaalde de docent wat de leerling moest doen. Wiskunde, Engels, vijf dagen per week. Wij bepaalden wat goed is", zegt Wouters.

Maatwerk

"De leerling moest het door ons opgestelde programma volgen. Daar wilden we vanaf." En dus kwam er 'maatwerk leren'. In het begin als pilot op de havo, nu op alle afdelingen.

"In de visie van maatwerk leren mag de leerling best een beetje eigenaar zijn van zijn eigen leerproces."

Gesprek

Dat betekent niet dat een leerling voor een paar uur per week achterover kan leunen, want voor je wilt deelnemen aan dat traject, volgt een soort sollicitatiegesprek met een coach.

Die coach spreekt ook eens per week met de leerling.

En via een computerprogramma wordt in de gaten gehouden of alle uren wel gemaakt worden. "Maar alleen het iets aanpassen van je rooster, dat je het zelf wat kunt bepalen, dat geeft een enorme kick", zegt Zandijk.

"Ben je goed in Engels, dan doe je bijvoorbeeld eerder examen en kun je in het jaar daarop extra tijd besteden aan vak waar je slecht in bent."

Voordelen zijn er genoeg. Want ook voor talenten van kinderen helpt zo'n maatwerkprogramma, vinden Wouters en Zandijk.

"We hebben een leerling die op heel hoog niveau sport en daarvoor naar NOC*NSF moet. Of een leerling die fotomodel is, die moet soms weg.

Door maatwerk kan ze haar eigen rooster aanpassen."

Vrije keuze

Daarnaast zijn er in de onderbouw per richting ook twee vrije lesuren per week in te vullen. Op het CLV hebben ze daar verschillende richtingen voor bedacht.

Sport, Science, kunst of ondernemerschap, en die krijgen in de bovenbouw weer een vervolg.

Meer berichten

Shopbox