Een trotse Thijs Robbertsen met de oorkonde van de Veense Kei stevig in handen. Hij won de jongerenprijs met zijn actie om kinderen in Afrika te helpen. (Foto: Jaap Pilon)
Een trotse Thijs Robbertsen met de oorkonde van de Veense Kei stevig in handen. Hij won de jongerenprijs met zijn actie om kinderen in Afrika te helpen. (Foto: Jaap Pilon)

Veense Kei voor Thijs Robbertsen

Veenendaal - "Ik heb geschiedenis geschreven". Mooie woorden uit de mond van een trotse negenjarige Thijs Robbertsen een dag nadat hij uit handen van wethouder Nermina Kundic de jongerenprijs de 'Veense Kei' in ontvangst heeft genomen.

Het was voor de winnaar een spannende gebeurtenis tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente in de hal van het gemeentehuis.

"Op de trap van het gemeentehuis was ik een beetje zenuwachtig, in de hal klopte mijn hart in mijn keel en toen ik door de wethouder naar voren werd geroepen, had ik het niet meer van de zenuwen", zegt Thijs.

Eng

"Het was echt eng. Al die ogen van wel 200 mensen in de hal op mij gericht en dan ook nog al die fotografen.. Jee, echt spannend!".

Met de jongerenprijs de 'Veense Kei' wil de gemeente Veenendaal haar waardering tonen aan jongeren uit Veenendaal in de leeftijd van 8 tot en met 23 jaar die zich inzetten voor de leefbaarheid en samenhang in Veenendaal of een bijzonder maatschappelijk initiatief ondernemen.

De jury, bestaande uit een medewerker van het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG), een medewerker van Veens en een afvaardiging van de Jongerenraad, kozen Thijs unaniem tot winnaar uit de vele aanmeldingen.

Thijs zag in maart 2017 de verschrikkelijke beelden op televisie van de hongersnood in Afrika.

Verdrietig

"Ik werd er heel verdrietig van toen ik die arme kinderen zag", vertelt Thijs. "Ik wilde wat voor ze doen. Samen met mijn moeder, Stephanie van Nellestijn, bedacht ik een plan: ik ga lege flessen inzamelen voor Giro 555".

De samenwerking tussen moeder en zoon liep meteen gesmeerd. Thijs ging in de buurt van deur tot deur met een briefje met de vraag om lege flessen voor hem te bewaren en moeder Stephanie maakte een website met foto's en natuurlijk om de tussenstand van het opgehaalde bedrag voor de actie bekend te maken.

"Ook mijn school Het Erf deed met de actie mee. Uiteindelijk hebben we samen met de actie 400 euro voor de kinderen in Afrika opgehaald. Best een groot bedrag", vertelt Thijs trots.

De actie van Thijs bleef niet onopgemerkt. Al gauw kwam er een uitzending op RTV Utrecht. "Niet alleen op de radio, maar ook op de televisie.

En het werd nog gekker! Ook het NOS-jeugdjournaal en het grote-mensen-journaal besteedden aandacht aan mijn actie. Te gek, hè", vertelt Thijs. "En dan nu ook nog de "Veense Kei"…!"

Meer berichten

Shopbox