Ria van Londen neemt de Oog voor Veenendaal-prijs in ontvangst uit handen van burgemeester Piet Zoon tijdens de nieuwjaarsreceptie in het gemeentehuis. (Foto:  Jaap Pilon)
Ria van Londen neemt de Oog voor Veenendaal-prijs in ontvangst uit handen van burgemeester Piet Zoon tijdens de nieuwjaarsreceptie in het gemeentehuis. (Foto: Jaap Pilon)

Ria wint Oog voor Veenendaal-prijs

Veenendaal - Vorige week donderdag reikte burgemeester Piet Zoon, tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Veenendaal, de "Oog voor Veenendaal-prijs" uit aan Ria van Londen (50). Zij ontving de prijs voor haar inzet voor een veilig en leefbaar Veenendaal.

"Ik voelde mij echt vereerd en was trots op de vrijwilligers en natuurlijk ook op mijzelf, toen de burgemeester mij naar voren riep om mij de prijs te overhandigen", zegt Ria.

Zij kreeg de prijs omdat zij al jaren de drijvende kracht is achter het project de Eettafel in het Franse Gat.

Gezonde maaltijd

Samen met andere vrijwilligers verzorgt zij één keer per week een gezonde maaltijd voor buurtbewoners. In 2011 is Ria begonnen met de Eettafel.

Toen nog in buurthuis De Geut. "We begonnen met twee mensen die kookten en met slechts twee gasten.

Inmiddels hebben we zo'n dertig personen die op dinsdag voor maar 4 euro een hapje komen eten", vertelt Ria.

In 2012 sloot buurthuis De Geut de deuren. Dat vormde een probleem voor de Eettafel.

Gelukkig vond Ria een tijdelijk nieuw onderkomen bij Optrack aan de Duizend Roeden.

Haar man Cor zorgde er als taxichauffeur voor dat de ouderen iedere week vanuit het Franse Gat naar de nieuwe locatie werden vervoerd.

"Sinds november 2013 zijn we met de Eettafel in buurtcentrum Plein Zuid weer in ons eigen Franse Gat van start gegaan.''

Moestuintje

''Samen met de bewonerscommissie Franse Gat hebben we een moestuintje gerealiseerd, waar we onze eigen groenten kunnen kweken", vertelt Ria trots.

De 12 vrijwilligers die Ria om zich heen heeft zijn iedere dinsdagmiddag druk met het kopen van de boodschappen, het dekken van de tafels en het koken van de maaltijd.

"We krijgen bij de Jumbo 10% korting op de boodschappen. We zijn ontzettend blij dat lokale ondernemers ons project steunen".

In zijn toespraak noemde burgemeester Piet Zoon Ria hèt voorbeeld van een inwoner die oog heeft voor haar omgeving en dat koppelt aan actie.

"Naast al haar inzet voor de Eettafel is ze ook actief in de Stichting Bewonerscommissie Franse Gat en dan in het bijzonder in de commissie die activiteiten ontplooit voor de buurt.

Zij is de terechte winnaar van de Oog voor Veenendaal-prijs", aldus de burgemeester.

Met de Oog voor Veenendaal-prijs wil de gemeente Veenendaal haar waardering tonen aan een bewoner, groep bewoners of instelling die zich op een opvallende manier heeft of hebben ingezet voor de leefbaarheid en veiligheid.

Meer berichten

Shopbox