Buffelen in de Hollandia Tricotage aan de Kerkewijk. Een beeld uit de tijd dat Veenendaal nog echt een fabrieksstad was. Op de expositie zijn foto's hiervan te zien. (Foto: Gemeentearchief Veenendaal)
Buffelen in de Hollandia Tricotage aan de Kerkewijk. Een beeld uit de tijd dat Veenendaal nog echt een fabrieksstad was. Op de expositie zijn foto's hiervan te zien. (Foto: Gemeentearchief Veenendaal)

Tentoonstelling Nostalgie en Lingerie

Veenendaal - Museum Veenendaal aan het Kees Stipplein opent in de vernieuwde tentoonstellings-ruimte een expositie over lingerie. Onder de titel 'Nostalgie en Lingerie, ondergoed van de bovenste plank' is deze te zien van zaterdag 20 januari tot en met zaterdag 14 april.

De tentoonstelling 'Nostalgie en Lingerie, Ondergoed van de bovenste plank' geeft de geschiedenis van de vrouwelijke ondermode weer. Museum Veenendaal opent nieuwe tentoonstellingsruimte met deze publiekstrekker.

Nostalgie-gevoel

Er worden kousen en ondermode getoond uit de voormalige Hollandia Wol en-kousenfabriek en de Hollandia Tricotage.

Voor bezoekers zal dit zonder twijfel een gevoel van nostalgie oproepen. Want wie kent de Hollandia Tricotage niet van zijn 'ondergoed van de bovenste plank'? Ook is er aandacht voor exclusieve lingerie afkomstig van Lingerie Donna uit Veenendaal. Tevens ontdekt de bezoeker dat er een verrassende link is tussen lingerie en de positie van de vrouw door de jaren heen met ondermode, in bruikleen gegeven door het Museum van de Vrouw uit Echt.

In de tentoonstelling 'Nostalgie en lingerie, Ondergoed van de bovenste plank' wordt ingegaan op de geschiedenis van de lingerie met de hoepelrok uit de 16e eeuw, het korset uit de 17e eeuw en de crinoline uit 1850 en de moderne bh van Marlies Dekker. Deze verschillende verschijningsvormen van lingerie houden verband met de maatschappelijke ontwikkelingen van de vrouw. De komst van de crinoline is een goed voorbeeld. Het is een soort kooiconstructie van staaldraad en katoenen banden, die onder de rokken wordt gedragen om deze wijd uit te laten staan! Het dragen van de crinoline kwam voort uit de gedachte dat de vrouw er zo 'vrouwelijk' mogelijk uit mocht zien. In de dameskleding worden de typische vrouwelijke lichaamsvormen geaccentueerd: de slanke taille, de borsten, de brede heupen en meer gevulde billen. Tegelijkertijd speelt op de achtergrond de maatschappelijke discussie over de vrouw en emancipatie. De bijzondere ondermode die dit in beeld brengt zijn in bruikleen gegeven door Museum van de vrouw uit Echt.

Hollandia Tricotage

Een selectie ondermode uit grootmoederstijd van de Hollandia Tricotage (1937-1978) geeft een nostalgische tint aan de tentoonstelling. De Hollandia Tricotage is voortgekomen uit de Hollandia Wol- en kousenfabriek en was gevestigd aan de Kerkewijk. In 1860 ontstaat de rondbreimachine waarmee kousen van wol en later in de jaren '20 kousen van nylon werden gebreid. De Hollandia wol-en kousen fabriek (1899-1978) was gevestigd aan het Kees Stipplein op de locatie van de Cultuurfabriek waar Museum Veenendaal in gevestigd is.

Jarretels

Omdat de lange nylonkousen die door de vrouwen gedragen werden, niet mochten afzakken werden aan het einde van de 19e eeuw jarretels ontworpen. Ze komen op de markt in tal van fantasievolle decoraties en kleuren, te bekijken in de tentoonstelling.

Lingerie Donna 

Lingerie van exclusieve merken zoals Marlies Dekker en Prima Donna van Lingerie Donna wordt getoond. Er is veel innovatie op het gebied van lingerie. Corrigerende lingerie ontstaan door de esthetische wensen van de moderne vrouw is in zwang maar ook is er vraag naar de speciaal ontworpen lingerie voor vrouwen met een medische indicatie. Voor borstkanker patiënten met een borstprothese is deze passende lingerie een uitkomst.
Laat u verrassen door de geschiedenis van de ondermode en de link met de maatschappelijke rol van de vrouw. Het geeft u een gevoel van nostalgie en het laat u tevens het nieuwste zien op het gebied van lingerie. De tentoonstelling Nostalgie en lingerie, Ondergoed van de bovenste plank is tot stand gekomen in samenwerking met Lingerie Donna uit Veenendaal en Museum van de vrouw uit Echt.

Museum Veenendaal is gevestigd in de Cultuurfabriek
Kees Stipplein 76
3901 TP VEENENDAAL

www.museumveenendaal.nl
info@museumveenendaal.nl

Meer berichten
Shopbox