Heerlijk zo'n plons om het nieuwe jaar goed te beginnen!
Heerlijk zo'n plons om het nieuwe jaar goed te beginnen!

Nieuwjaarsduik in Veenendaal: 'Waarom ik meedoe? Ik wil het zwemmen niet verleren!'

Tekst en foto's Martin Brink

Veenendaal - ''Waarom ik meedoe aan de duik? Wat denk je, ik wil het zwemmen niet verleren!'' Een krachtige uitspraak van de oudste deelnemer aan de Nieuwjaarsduik in Veenendaal. Dik van Amerongen uit Elst is met zijn tachtig jaren de oudste deelnemer. Hij is in optimale conditie en heeft er zin in. Net als die andere 75 deelnemers aan deze achtste duik in Veenendaal.
Dik van Amerongen doet voor het tweede jaar mee. ''Ik hoorde er vorig jaar van en dacht er aan me aan te melden. Ik moet zeggen: de sfeer is geweldig! Daarom ben ik er nu weer.'' En ook nu heeft hij er geen spijt van.

Topconditie

Dik woont in Elst en heeft een conditie waar menige 'oudere jongere' jaloers op kan zijn. Dagelijks drukt hij zich een kwartier op en vaak gaat hij ook nog hardlopen. 
''Ik heb vanmorgen al tien kilometers gerend,'' zegt hij.
Zijn vrouw, dochter en kleinkind zitten warm ingepakt op de banken in  de sporthal van SKF waar onder leiding van Bas en Pepijn van de Pol de warming-up plaatsvindt. Waarom is het geen familieaangelegenheid? ''Nee, hoor, we kijken alleen,'' zegt zijn vrouw, ''en we zorgen voor de handdoek achteraf.''

Jongste niet bekend

Wie de jongste deelnemer was, is niet geregistreerd maar er deden kinderen mee die de toen jaren nog moesen aantikken.
De traditionele Nieuwjaarsduik , één van de 140 in Nederland, begint om klokslag 12.00 uur. De duik, bij wijze van spreken dan want doorgaans is het alleen maar even plonzen in het water, is aan de rand van de Surfvijver aan de Wageningselaan.

Goede start

Het is voor velen een goede start van het nieuwe jaar. Henny Bouman, Abel ten Hoorn en Bas van de Pol organiseren de duik die plaatsvindt onder auspiciën van soepfabrikant Unox. Deze sponsort, ze zorgt voor de bekende oranje wollen mutsen, het 'diploma' en natuurlijk de erwtensoep achteraf. 
Wijlen Jan van de Pol kwam acht jaar geleden op het idee om dit te organiseren. Nu maken beide zonen deel uit van de organisatie. ''Wat doen we eigenlijk niet waar hij ook aan meedeed bij VZC, VAV en de Triatlon. We proberen alles zoveel mogelijk in stand te houden,'' zegt Bas kort voor de warming-up. Ze krijgen alle medewerking van Sportservice Veenendaal en de gemeente. 
''De watertemperatuur is goed maar de gevoelstemperatuur is zeven graden. Best wel koud. Daarom gaan we een stevige warming-up doen,'' zeggen de twee topsporters.

Wethouder

Sportwethouder Engbert Stroobosscher opent het spektakel. In de sporthal spreekt hij de groep toe en feliciteert hen met het vervullen van het eerste goede voornemen dit jaar: een frisse duik nemen. 
De organisatie wijst de deelnemers er op dat dit jaar geen lijnen zijn uitgezet. ''Zwem dus niet helemaal naar de overkant of naar de duikers.'' 
Ook wordt gewezen op mogelijke aanwezigheid van steentjes zodat het raadzaam is om waterschoeisel aan te trekken. 
Maar velen houden het snel voor gezien. ''Ik wilde dit jaar kopje onder, en dat is mij gelukt,'' jubelt één van de jongste deelnemers. De meesten zochten snel de kleedkamers in de sporthal op om zich daarna te warmen aan een kop soep. 

Veteraan Jelis Roodbeen

Grote afwezige in het water was dit jaar Jelis Roodbeen, met zijn 76 jaren lange tijd de oudste deelnemer. Hij is er wel, maar nu warm aangekleed. Om zijn vrouw Susan (68) te steunen die wel de duik neemt. ''Over twee weken krijg ik een nieuwe knie en dan is het niet verstandig om nu de kou in te gaan. Stel je voor dat je iets oploopt, dan kan de ziekenhuisopname niet doorgaan. 
Volgend jaar ben ik er zeker weer van de partij!'', aldus de boomlange veteraan Jelis Roodbeen, die steevast met een mariniersmuts op het water induikt. Zo houdt hij de eer van het korps hoog want 'Eens een marinier, altijd, etc…'.
''Mijn vrouw doet al vanaf het begin mee, ik heb eens een jaartje over moeten slaan en nu dus voor de tweede keer,'' zegt hij lachend terwijl hij twee geurende koppen soep in de kantine heeft gescoord.

Weinig nieuwe duiken

Mede-organisator Henny Bouman kijkt tevreden terug. ''We hebben ons al vanaf het begin aangemeld als officiële Unox-duik. Deze zorgt voor de zaken om het festijn heen: de mutsen en de soep. ''Vroeger was er nog een instructie in november, maar dat is de laatste jaren niet meer.  Er kwamen toen al weinig belangstellenden. Waarschijnlijk omdat elke organisatie wel wist wat hem te doen staat. En het is nu eenmaal zo dat er weinig nieuwe duiken bijkomen.''
Om deel te nemen zijn er namelijk wel enige voorwaarden. Zo moet men wel over redelijk schoon water beschikken. Lunteren is de meest nabije plaats waar een officiële Unox-duik wordt gehouden.  Elst, Rhenen en Wageningen kennen deze traditie niet, ondanks de nabijheid van de Rijn. Maar dat is geen water om er zomaar in te plonzen. Al wagen studenten in Wageningen zich er jaarlijks wel aan.

Laagdrempelig

Henny Bouman. ''We hebben er weinig ruchtbaarheid aan gegeven maar toch zijn er weer zo'n 75 deelnemers.'' Dat zijn er wel 25 minder dan vorig jaar. ''We houden het laagdrempelig. Niemand hoeft zich in te schrijven en er is geen inschrijfgeld. Het is voor ons altijd een verrassing wie er komt.''

Meer berichten

Shopbox