Rotary geeft tulpenbollen aan Veenendaal in actie tegen polio

VEENENDAAL - Rotary gouverneur Pieter Schut heeft maandag tijdens Wereld Polio Dag 350 End-Polio-Now-tulpenbollen overhandigd aan het Veenendaalse gemeentebestuur. Samen met vertegenwoordigers van drie lokale Rotaryclubs vestigde hij daarmee de aandacht op de wereldwijde campagne om polio uit te bannen.

Wethouder Frits Beckerman nam de tulpenbollen namens het gemeentebestuur in ontvangst. De bollen zullen geplant worden in het bloemperk bij de kruising van Rondweg-West en de Grote Beer. Een in het oog springende locatie, zodat veel Veenendalers in het voorjaar van 2017 kunnen genieten van de bloemenpracht. Pieter Schut trok gisteren samen met mede-rotarian en arts Albertine Perre in een speciale campagnebus door Midden-Nederland en overhandigde ook tulpenbollen aan de gemeentebesturen van Utrecht, Almere, Huizen en Gouda.

Achtergrond van de actie End Polio Now is de wereldwijde inspanning die Rotary sinds de jaren tachtig onderneemt om de wereld poliovrij te maken. Samen met de Wereldgezondheidsorganisatie WHO en Unicef is het aantal poliogevallen in 30 jaar teruggebracht van jaarlijks 300.000 nieuwe gevallen in 125 landen tot dit jaar nog slechts 70 nieuwe gevallen, alleen in Pakistan, Afghanistan en Nigeria. Rotary bracht in al die jaren maar liefst 1,3 miljard dollar bij elkaar, waar de Bill and Melinda Gates Foundation nog eens 1,9 miljard dollar aan toevoegde. In Nederland worden tulpenbollen verkocht, waarvan de opbrengst ten goede komt aan de actie End Polio Now.

Albertine Perre is één van de drijvende krachten achter de Nederlandse Rotary polio-actie. Perre is ervaringsdeskundige: ze reisde al negen keer naar afgelegen gebieden in Pakistan, India en Nigeria om daar als veldwerker mee te helpen aan de internationale vaccinatieprogramma’s waar Rotary aan deelneemt. Polio is inmiddels bijna de wereld uit, maar steekt met name in politiek instabiele gebieden soms toch de kop weer op. Om ervoor te zorgen dat de ziekte echt helemaal wordt uitgebannen, is wereldwijd een heel intensief programma in gang gezet, waarvoor nog veel geld nodig is.

Rotary is een internationale serviceclub met wereldwijd 1,6 miljoen leden. In Nederland zijn meer dan 20.000 mensen betrokken bij Rotary. Zij zijn bereid zich actief in te zetten voor de samenleving. Van individuele hulp aan mensen die dat nodig hebben, tot bijdragen aan het poliovrij maken van de wereld.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden